Jordi Savall, nomenat doctor honoris causa de la Universitat de les Illes Balears
22 de febrer de 2024 a les 12:58El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha nomenat doctor honoris causa el músic Jordi Savall, veí de Bellaterra, “pels seus mèrits culturals i de vinculació amb les Illes Balears”, en especial per la recuperació i conservació del patrimoni musical antic i la tasca de divulgació del Cant de la Sibil·la i de la figura de Ramon Llull.
En la confirmació d’aquest nomenament, la universitat destaca Jordi Savall com “una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació” i ressalta que “fa més de cinquanta anys que dona a conèixer al món meravelles musicals abandonades en la foscor de la indiferència i de l’oblit”.
Des de la UIB apunten que el músic de Bellaterra, dedicat a la recerca d’aquestes músiques antigues, “les llegeix i les interpreta” amb la seva viola de gamba o com a director i consideren que les activitats de Savall com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, “el situen entre els principals artífexs del fenomen de revaloració de la música històrica”.
Jordi Savall és fundador, juntament amb Montserrat Figueras, dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), la Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989) amb els quals, afegeixen a la universitat, “explora i crea un univers d’emocions i de bellesa i les projecta al món i a milions d’amants de la música”.
Igualment, destaquen la participació del músic en la pel·lícula d’Alain Corneau Tous les Matins du Monde (“Tots els matins del món”, 1991), que va guanyar el premi Cèsar a la millor banda sonora. L’any 1998 va crear, també amb Montserrat Figueras, el segell discogràfic Alia Vox, una de les principals discogràfiques especialitzades en música antiga, i és el segell exclusiu dels enregistraments de Jordi Savall i dels seus conjunts.
Al llarg de la seva carrera ha enregistrat i editat més de 230 discos de repertoris de música medieval, renaixentista, barroca i del classicisme, amb una atenció especial al patrimoni musical hispànic i mediterrani, que han estat mereixedors de moltes distincions com un premi Midem, un International Classical Music Award i un Grammy.
La universitat balear reconeix amb el nomenament que els programes de concert de Savall han convertit la música en “un instrument de mediació per a l’entesa i la pau entre pobles i cultures diferents i de vegades enfrontades”. En aquest sentit, recorden que Jordi Savall fou nomenat ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural el 2008 i, juntament amb Montserrat Figueras, van ser investits Artistes per la Pau dins el programa dels ambaixadors de bona voluntat de la UNESCO.
Entre 2020 i 2021, pel 250è aniversari de Ludwig van Beethoven, va dirigir la integral de les seves simfonies al capdavant de l’orquestra Le Concert des Nations i les va enregistrar en dos discs amb el títol Beethoven Révolution pel seu segell Alia Vox. L’impacte que han tingut al mercat discogràfic internacional s’ha definit fins i tot com un "miracle" (Fanfare), i la crítica alemanya va distingir el volum II amb el Schallplattenkritik Prize com a millor disc orquestral.
La seva carrera musical ha estat mereixedora de nombroses distincions, d’entre les quals destaquen el títol de doctor honoris causa de les universitats d’Évora (Portugal), de la UB de Barcelona, de Katowice (Polònia), de Lovaina (Bèlgica), de Basilea (Suïssa) i d’Utrecht (Països Baixos), la insígnia de cavaller de la Legió d’Honor de la República francesa, el Premi Internacional de Música per la Pau del Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, el premi Helena Vaz da Silva, el prestigiós premi Léonie Sonning, considerat el Nobel de la música, i és membre d’honor de la Royal Philharmonic Society, de la Reial Acadèmia Sueca de la Música i de l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.
Relacions amb les Illes Balears
La UIB subratlla la vinculació de Savall amb les illes Balears, tot destacant la recerca sobre el medieval Cant de la Sibil·la, un dels manuscrits principals del qual es conserva en un cantoral del convent de la Concepció de Palma (Museu Diocesà). La primera versió enregistrada d'aquest antic Cant de la Sibil·la mallorquí va ser enregistrada per Jordi Savall el 1988 (Astrée E8705) i la UIB apunta que, gràcies a això, les versions del Cant de la Sibil·la mallorquina han gaudit “d'una difusió sense precedents a escala internacional”.
A més, en el marc de l'Any Llull 2016, Jordi Savall va dedicar un dels seus llibre-discos a la figura del beat Ramon Llull. El llibre/CD Ramon Llull (1232-1316), temps de conquestes, de diàleg i desconhort (Alia Vox AVSA9917 [2 CD], 2016) recrea la banda sonora que va acompanyar la vida de Llull, i inclou les peces musicals de la Mallorca musulmana, les músiques profanes de trobadors, trobers i joglars, així com les músiques religioses i espirituals més representatives del moment. El conjunt recorda els moments més importants de la vida de Ramon Llull, els seus viatges i els fets històrics més rellevants de la seva època. Aquest ric mosaic de músiques i cants es complementa amb alguns dels seus textos més importants, extrets del Llibre de contemplació, de la Vida de Mestre Ramon, del sublim Llibre d’amic e amat, o de l’Arbre de filosofia d’amor.