Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Juan Sánchez Enciso presenta un recull de relats sobre la passió i les contradic...
Juan Sánchez Enciso presenta un recull de relats sobre la passió i les contradiccions de l’amor Juan Sánchez Enciso i Encarna Linares

Juan Sánchez Enciso presenta un recull de relats sobre la passió i les contradiccions de l’amor

17 de novembre de 2023 a les 10:34

La Constància Factoria Cultural ha convidat Juan Sánchez Enciso per conversar sobre el seu darrer recull de relats, La soledad de amarte (Jákara Editores, 2023). Sánchez Enciso atresora 36 anys de vida docent entusiasta, entenent l’educació com a peça clau de la transformació social.

Audios

17-11-2023 Juan Sánchez Enciso

Juan Sánchez Enciso, catedràtic de Llengua i Literatura jubilat, ha estat durant molts anys veí de Cerdanyola, on va exercir com professor de Literatura a l’Institut Forat del Vent. Aquest 2023 ha publicat La soledad de amarte, un grapat d’històries amb oportunitats desaprofitades, xantatges afectius i una intensa melancolia per allò perdut.

La idea del recull va sorgir després de l’escriptura del relat Hemingway no pasó por Gallocanta, quan l’autor descobreix que vol parlar sobre relacions que acaben. I així comença a escriure una sèrie de relats amb un nexe d’unió poc formal, però sempre al voltant del sentiment de les contradiccions de l’amor, amb la passió i el conflicte en primer pla, traient molts dimonis personals.

Sánchez Enciso recorda que “la base grega de la nostra cultura ja parlava de les dues vessants de l’amor que es confronten en diversos relats del llibre, l’eros, que és la passió que vincula amor i patiment i que sorgeix de la invenció i idealització de l’altre; i la filia, que és aquell amor en el qual una persona descobreix a l’altra i es compromet amb ella, l’accepta tal com és i així la viu”.

L’autor considera que “som víctimes d’una idea molt estereotipada de l’amor romàntic que ens reclou en una presó”. En certa manera, els seu relats són un passar comptes amb tota la literatura que exalta la necessitat d’estimar patint molt, present des de Tristany i Isolda.

També hi ha al llibre dues mostres de la passió de Sánchez Enciso per l’educació, la seva gran vocació, nascuda en un alumne maltractat en un col·legi religiós que va decidir ser professor per ser tot el contrari dels professors que havia tingut. Per a Sánchez Enciso “ha estat un privilegi educar a través de la llengua i la literatura, concebent sempre l’educació com una història d’amor i entrega i com un territori obert sempre a la sorpresa”.

Sánchez Enciso ha abocat en els seus relats la seva pròpia experiència de vida i les experiències de molta gent estimada, “sobretot la recollida en converses amb amigues, més obertes a parlar amb naturalitat dels seus sentiments, mentre que els homes acostumen a tancar-se en aquest tema”. Per això, en les històries de ruptura, “les dones afronten el final d’una relació des de la valentia i els homes, amb enormes dificultats per entrar en empatia en les qüestions més íntimes de les relacions, es mostren totalment perduts”.

Juan Sánchez Enciso és també autor de llibres de tema educatiu i didàctic (Al cor de l’aula, el factor humà a l’educació, Rosa Sensat, 2019), assajos (Els millors anys, finalista Premi Rosa Sensat, 2003), novel·la (Un mono en el espejo, Poe Ediciones, 2019) i relats (La sonrisa de Platón, relatos y retratos de la vida escolar, Graó, 2008).