Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Junts impulsarà mocions als ajuntaments de la comarca per erradicar l'amiant de...
Junts impulsarà mocions als ajuntaments de la comarca per erradicar l'amiant de les ciutats

Junts impulsarà mocions als ajuntaments de la comarca per erradicar l'amiant de les ciutats

21 de juny de 2021 a les 9:23

Junts Vallès Occidental ha iniciat una campanya per presentar mocions als ajuntaments de la comarca demanant l’eradicació d’amiant als municipis.

Les mocions pretenen obtenir la unamimitat del ple, com ja ha passat a Sabadell, i “aconseguir que els consistoris treballin des de plantejaments seriosos i decidits perquè l’erradicació de l’amiant sigui una realitat”.

Segons expliquen des de Junts, es tracta de mocions obertes a totes les entitats que lluiten des de fa molts anys contra els efectes nocius de l’amiant i a les quals conviden a afegir-s’hi. De la mateixa manera també fan extensiva la invitació a la resta de formacions polítiques  de tots els municipis.

La campanya es va presentar divendres a Cerdanyola davant de la fàbrica Uralita, perquè “és precisament on van començar les primeres lluites pel seu efecte nociu sobre la salut de molts veïns i veïnes”.

Des de Junts expliquen que treballaran  en aquesta línia que vertebren en quatre punts claus:

-Conscienciar-nos de la presència de l’amiant a les nostres ciutats i de la seva incidència en la salut

-Saber-lo identificar a cadascun dels municipis

-Traçar les línies del pla d’actuació que permeti retirar l’amiant

-Ajudar i acompanyar els projectes particulars i privats de retirada de fibrociment.

Per això, conviden la ciutadania a posar en valor aquesta iniciativa per treballar plegats i que tots els ajuntaments de la comarca s’hi adhereixin.

Un problema de salut pública

El pneumòleg expert en amiant, Josep Tarrès, recorda que la fàbrica Uralita va estar oberta del 1907 al 1997 i que a Cerdanyola van arribar en tren “240.000 tones d’amiant”.

Tarrés explica que al 2002 es va prohibir aquest element a l’Estat espanyol, però que la llei no parlava de l’amiant ja instal·lat, que representa un perill a l’aire lliure, ja que  les fibres d’aquest material es van deteriorant amb el pas dels anys i produeixen afectació en la població.

Per aquest motiu, el doctor Tarrès remarca que “primer va ser un problema de salut laboral i ara ja és també un problema de salut pública i de contaminació ambiental”. Per a Josep Tarrès el que cal fer ara és  “atendre els afectats i desamiantar perquè no fer-ho “seria una irresponsabilitat que pagaran les properes generacions”.

El portaveu municipal de Junta s l’Ajuntament de Cerdanyola, Joan Sánchez Braut, destaca com “una gran notícia” que una formació com Junts, amb la seva implantació al territori, engegi una iniciativa que vol portar la problemàtica de l’amiant a tots els ajuntaments del nostre país, amb la voluntat de conscienciar-nos que tenim un problema que s’ha de resoldre des de les administracions primer i amb la col·laboració de la ciutadania després”.

Joan Sánchez subratlla que des de Cerdanyola ja fa temps que es fan actuacions diverses en la lluita  contra l’amiant, però es fan “deslligades d’un pla general d’actuació”. En aquest sentit, el portaveu de Junts  recorda que en el passat mandat es van aprovar dues mocions sobre el tema, de les quals només s’ha arribat a executar el punt de la construcció del monòlit d’homenatge a les víctimes que es va instal·lar a la carretera de Barcelona.

Per aquest motiu, Sánchez indica que en aquest mandat el seu grup va donar suport als Pressupostos presentats pel govern municipal amb la condició de tirar endavant el contingut d’aquestes dues mocions. El primer punt demana encarregar un estudi de tot el fibrociment que hi ha a Cerdanyola, un projecte ja consignat pressupostàriament i que “es farà aquest 2021”.  També es demana la constitució de la Taula de l’Amiant i, per últim apunta que ja hi ha pactada una campanya informativa per explicar als particulars que tard o d’hora hauran de retirar els dipòsits de fibrociment que tenen i que podran tenir ajuts per fer-ho”.

Per la seva banda, la diputada al Parlament, Glòria Freixa, manifesta que en aquesta lluita els municipis estaran acompanyats per Europa. Freixa recorda que al Parlament ja s’ha debatut el tema, però que s’haurà de tornar a fer perquè és un tema transversal que cal resoldre i un problema de salut mediambiental i globalment hi ha conscienciació sobre aquests temes.

Galeria d'imatges