Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • L'Agrupació Musical celebra 25 anys amb un Castell capbussat en l'Atlàntic i els...

L'Agrupació Musical celebra 25 anys amb un Castell capbussat en l'Atlàntic i els ritmes celtes

1 de juliol de 2024 a les 10:08

L’Agrupació Musical de Cerdanyola ha dedicat a les músiques celtes i al seu ric patrimoni cultural el Concert al Castell dels 25 anys de l’entitat. Banda i Coral, amb direcció de Raúl Lacilla i Manel Cubeles, respectivament, van interpretar peces tradicionals i contemporànies que feien un recorregut per les cultures cèltiques de l’Europa atlàntica, des de Galícia a Bretanya, des d’Escòcia a Irlanda, per acabar el seu periple, oceà enllà, a terres americanes.

El Concert al Castell, com sempre amb ni una sola cadira buida, com sempre amb una il·luminació espectacular amb la figura imponent de l’edifici de Sant Marçal darrera l’escenari, ha arribat a l’edició 22 amb aquesta actuació celta. Cada any és un concert especial per a l’Agrupació, però el d’enguany encara ho era més ja que, tal i com recorda Arnau Pallarès, president de l’Agrupació Musical de Cerdanyola, l’entitat celebra avui 25 anys de trajectòria:

Aquest Castell Celta s’iniciava amb coral i banda sobre l’escenari, damunt de l’estany que hi ha a l’entrada principal del Castell de Sant Marçal, amb Skye Boat Song, una cançó tradicional escocesa del segle XIX, adaptada d’un clàssic gaèlic de finals del segle anterior, que recorda la fugida del príncep Estuard a l’illa de Skye després de la històrica derrota davant els britànics a la batalla de Culloden.

Va ser la primera peça escocesa del repertori a la que van seguir dues peces del segle XX interpretades per la banda:  les Four Scottish Dances de Malcom Arnold i Molly on The Shore de Percy Grainger.

El concert saltava d’illa i s’anava a Irlanda amb May it be, composició d’Enya per a la trilogia cinematogràfica d’El senyor dels anells; una altra peça contemporània com Free and easy, de Shaun Davey; i un recull de l’exitòs espectacle Riverdance, que va crear Bill Whelan sobre peces tradicionals i va popularitzar arreu del món els balls irlandesos que la banda va interpretar acompanyada pels Nuala Irish Dancers.

Fins aquí va arribar la primera part d’un recorregut, amb la veu de Gemma Centeno com a fil conductor, més enllà de la música, introduint alguns dels referents de les cultures celtes, des de la seva mitologia, el respecte per la natura, els seus símbols, com el trèvol, o, com no els seus instruments, amb una atenció especial a la gaita.

La segona part també s’iniciava amb referents cinematogràfics, amb la composició de John Powell per la pel·lícula d’animació How to traint your dragon; a la que va seguir Tri Martolod, una peça bretona del segle XVIII que va popularitzar Alan Stivell i que s’interpretava a Cerdanyola amb un arranjament especial d’un Raúl Lacilla que es desdoblava: com a director de la banda i com a intèrpret, amb un grup de folk que introduïa a la formació els sons del bodhran, el whistle, el violí, l’acordió o la guitarra. UnA última parada a Bretanya va ser la de la contemporània Gavotten & Kost ar c’hoad, de Didier Squiban.

Una dotzena de gaiters arribats de diverses places de Catalunya obrien, envoltant al públic des de la platea a l’escenari, el temps dedicat a Galícia amb l’alborada A barroca, de Nazario González Moxenas, i la Muiñeira da Cascarexa, amb la creació del compositor vigués Ernesto Campos.

Cantaire i músics de Cerdanyola, amb el suport al concert de la formació de Castelldefels Veus Cor de Músic, van interpretar Amazing Grace, una peça de William Walker del segle XIX que va adaptar Frank Ticheli i s’ha convertit en un dels clàssics de la música espiritual a l’altra costat de l’Alàntic. De fet, Manel Cubeles, el director de la Coral, destaca que els temes que van interpretar són melodies que “agraden al cor”. El programa oficial es tancava amb un altre tema arribat dels Estats Units, Kirkpatrick’s Muse, de Jay Bocook.

Ja fora de programa, la coral i la banda van obrir els bisos amb una de les cançons més representatives de la música irlandesa, Danny Boy, per tancar el concert amb els ritmes trepidants del Fiesta pagana de la banda de folk metal Mago de Oz per celebrar els 25 anys de l’Agrupació amb festa musical. 

 

Galeria d'imatges