Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • L'Ajuntament confirma la Zona de Baixes Emissions, però no hi haurà sancions fin...
L'Ajuntament confirma la Zona de Baixes Emissions, però no hi haurà sancions fins al 2025

L'Ajuntament confirma la Zona de Baixes Emissions, però no hi haurà sancions fins al 2025

28 de juny de 2024 a les 7:05

La tramitació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) finalitzava el seu camí al Ple municipal de Cerdanyola de juny que ha estimat al·legacions presentades per ampliar el perímetre a parts inicialment no incloses de Montflorit i Canaletes i habilitant el doble sentit en tota la ronda que conforma la ZBE.L’ordenança es publicarà aquest 1 de juliol, però el règim sancionador no entrarà en vigor fins a l’1 de gener de 2025.

La regidora de Mobilitat, Conchi Martínez, recordava que l’objectiu prioritari de la ZBE és millorar la qualitat de l’aire i mitigar l’emissió de gasos d’efecte hivernacle que perjudiquen la salut de les persones. Martínez indica que el govern creu “en una ciutat de baixes emissions” i per això la ZBE s’ha ampliat a noves parts de Montflorit i Canaletes i apunta que es planteja doble sentit a la ronda perimetral “per no crear fronteres i permetre la lliure circulació”.

La regidora manifesta que amb l’aplicació d’aquesta ordenança podran circular per la ZBE tots els vehicles amb etiqueta ambiental. Els vehicles que no comptin amb etiqueta ambiental no podran circular a la ZBE de dilluns a divendres de 7 a 20 hores , però Martínez indica que es podran acollir a exempcions i autoritzacions perquè l’ordenança s’ha fet amb una “mirada social àmplia”.  

Tot i que l’ordenança es publicarà ja aquest juliol, fins a l’any vinent es farà la campanya informativa, la instal·lació de càmeres i la senyalització corresponent i les sancions no s’aplicaran fins l’1 de gener.

La regidora assegura ser conscient que la ZBE suposa un canvi molt important per a la ciutadania, però insisteix que cal anar a una mobilitat sostenible i per això es treballa igualment per millorar un transport públic de qualitat, també l’urbà, mesurarant la qualitat de l’aire de forma continuada o s’augmentaran les vies pedalables de la ciutat.

Delimitació i vies excloses de la ZBE

Albert Turon, regidor d’ERC, creu que s’han desestimat al·legacions positives, com les zones d’especial protecció dins la ZBE o que a la zona taronja no puguin aparcar els cotxes sense etiqueta, i considera que la delimitació, tot i l’ampliació, no és adequada perquè genera greuges entre barris.  A més, Turon es mostra convençut que hi haurà falta de control perquè les càmeres no podran comprovar el compliment dels requeriments de la ZBE i creu que “Cerdanyola podrà ser un colador”. Des del govern s’afirma que hi haurà mesures de control per evitar-ho i que si els cotxes no poden circular no poden estacionar a ala zona taronja.

Com Esquerra, Guanyem també s’abstenia. Ivan González indica que, per coherència ecologista, haurien de votar a favor, però per coherència social no perquè el capitalisme utilitza l’ecologisme com “una llosa moral que recau sobre les classes treballadores” i que al final la ZBE pot servir “per lliurar-se dels cotxes de les classes treballadores mentre poden circulars els Lexus de la classe alta”.

Pedro Arco, des d’En Comú Podem, donava suport per coherència però manifesta que caldria haver implantat accions prèvies a l’establiment de la ZBE.

Junts votava a favor, també “per coherència”, tot i ser “escèptics davant una mesura imposada” que hauria de minimitzar les parts negatives. Joan Sánchez insisteix que caldria una aposta decidida pel transport públic i critica que perjudicarà persones que tenen vehicles que no seran aptes per circular.

Molt crític era en canvi Óscar Conde, de Vox, que assegura que la ZBE “empobrirà” el veïnat i perjudicarà la seva mobilitat ja que la millora del transport públic caldria haver-la fet abans de la seva implantació. Conde considera que hi haurà veïns que ara “s’hauran de comprar un nou vehicle o pagar multes” .

L'aprovació va comptar amb els vots a favor de PSC i ECP, l'abstenció d'ERC, Guanyem i Junts i el vot en contra de PP i Vox.

Pròrroga del contracte de semàfors

D’altra banda, l’aprovació d’una tercera pròrroga forçosa del contracte de gestió dels semàfors va comptar amb un vot majoritàriament contrari per part de l’oposició que admetia que no es pot deixar la ciutat sense semàfors però considerava que aquesta tercera pròrroga es podia haver evitar amb un nou contracte l llarg dels últims dos anys.

La regidora de Mobilitat destaca que s’ha fet així perquè es vol incorporar aspectes de millora en l’aposta per la mobilitat sostenible, per exemple en la regulació dels temps d’espera.

Íñigo Enterria, regidor d’ERC, manifestava que no es pot deixar Cerdanyola sense semàfors, però també no es pot avalar una mala funció administrativa perquè l’Ajuntament hagi estat incapaç de fer un contracte en dos anys. Des de Guanyem, Ivan González, remarcava que no es pot normalitzar una prorroga que comporta un aixecar un reparament suspensiu d’un informe, cosa que considera que com a mínim és una “irregularitat” ja que “està fora del que permet la normativa”. En aquest sentit, Enterria afegia que hi ha la possibilitat de “fer-ho menys malament” ja que cada factura es podria presentar amb la fórmula del Reconeixement d’Obligacions, els REO que s’aproven en cada Ple per serveis que estan fora de contracte.

 Conchi Martínez responia que aquest aixecament “no ha de ser normal, ni comú”, però manifesta que “no hi ha la fórmula perfecta” i que cal actuar perquè “el món no es paralitza i hi ha una necessitat imponderable de fer unes millores”  al contracte.