Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L’Ajuntament obté per primer cop el segell Infoparticipa de la UAB a la transpar...
L’Ajuntament obté per primer cop el segell Infoparticipa de la UAB a la transparència de webs institucionals L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, i el regidor de Participació i Transparència, Santi Moro, amb el rector Lafuente i els representants del grup ComSET (Foto N. Puentes)

L’Ajuntament obté per primer cop el segell Infoparticipa de la UAB a la transparència de webs institucionals

11 d'abril de 2024 a les 8:46

L’Ajuntament de Cerdanyola ha obtingut per primera vegada el distintiu de transparència que atorga el grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB des de 2013. Ho ha fet assolint el 96’15% de puntuació en els 52 indicadors establerts que avaluen els webs dels ajuntaments per determinar si aquests ofereixen informació accessible, entenedora i de qualitat sobre l’acció de govern, l’estructura organitzativa, la ciutat, els serveis municipals i els principals tràmits.

L'Ajuntament de Cerdanyola assoleix el segell per primera vegada i s’ha passat d'una avaluació del 50% de puntuació en 2022 a l’obtenció del distintiu Infoparticipa 2023 amb el 96,15% de valoració. Fonts municipals subratllen que, a més, els indicadors de l’avaluació han incorporat enguany canvis destacables que han fet disminuir les puntuacions obtingudes de manera general, ja que impliquen nous reptes per a les entitats locals en matèria d’anonimització de dades o de participació ciutadana i que fan més difícil assolir el seu compliment.

Els dos indicadors que no s’han pogut avaluar són relatius a la participació ciutadana i a les cartes de serveis i estan actualment en procés d’elaboració. La previsió és implementar-los al llarg d’aquest 2024 amb l’objectiu de millorar la puntuació obtinguda i mantenir el distintiu Inforparticipa en la pròxima edició que impulsi el grup ComSET de la Facutat de Ciències de la Comunicació de la UAB.

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, ha rebut el segell Infoparticipa en un acte celebrat al rectorat de la UAB en què ha destacat que “estem molt satisfets per rebre aquest guardó que reconeix les bones pràctiques i l’excel·lència en la qualitat de comunicació i transparència del web municipal”. Cordón ha subratllat que es tracta d’una fita important per a l’Ajuntament i més sabent que enguany els indicadors d’avaluació del 2023 han incorporat canvis destacables que han fet disminuir les puntuacions de manera general”. L’alcalde afegeix que “hem fet un gran esforç per assolir els nous reptes”.

Indicadors que han pujat el nivell d'exigència

Aquests indicadors es basen en la normativa catalana sobre Transparència en els àmbits de la representació política, la gestió dels recursos col·lectius, la dels recursos econòmics o els instruments de participació ciutadana. En l'actual edició han estat 116 els ajuntaments, 10 consells comarcals i 3 diputacions que han estat distingits amb el segell, un 21% de les candidatures presentades. En el cas de les ciutats de més de 50.000 mil habitants, com és el cas de Cerdanyola, han d’assolir una valoració positiva d’almenys el 95% (50 de 52 indicadors) per obtenir el Segell Infoparticipa que acredita la màxima transparència institucional.

Enguany aquests indicadors s’han modificat per apujar el nivell d'exigència de caire qualitatiu. S'hi han afegit aspectes referents a la publicació del codi ètic, les sentències judicials, l'accés al formulari de peticions d'informació i l'informe sobre les peticions rebudes i la seva resolució. S'exigeix que les retribucions i les declaracions de béns i d'activitats dels càrrecs electes es mostrin de forma individualitzada i en l'espai de cada responsable polític. S'ha posat també especial atenció en les agendes, tant la institucional com la d'activitats, així com en les anonimitzacions i en la publicació íntegra dels decrets d'alcaldia. A més, no es valida l'indicador si les informacions no estan del tot actualitzades, són comprensibles i es troben amb facilitat. Un consell certificador analitza els resultats recollits pel grup ComSET i concedix l'atorgament i les distincions.

Referència en el camp de la transparència informativa

En l'acte de lliurament, el rector de la UAB, Javier Lafuente, va felicitar les institucions premiades, va lloar el Segell Infoparticipa com "una referència" en el camp de la transparència informativa i va afirmar que la "universitat ha d'estar al servei de la societat" i, en aquest sentit, els Segell "ha d'ajudar a fer més visible" la tasca realitzada per les administracions públiques. Per la seva banda, el director del grup ComSET, Armand Balsebre, va destacar que la transparència "està molt relacionada amb la confiança de la ciutadania envers les seves institucions".

L'acte va comptat a més amb la projecció d'una ponència de Juan Luis Manfredi, catedràtic Príncep d'Astúries de la Universitat de Georgetown, que va dissertar sobre els nous reptes de la transparència i el retiment de comptes. Segons Manfredi, la transparència "no és una fita que s'assoleix sinó un aprenentatge" que s'ha de renovar permanentment. El conferenciant va fer a més una reivindicació dels mitjans de comunicació locals i de la col·laboració de les administracions amb les universitats.

Els investigadors conclouen que Catalunya no supera baixos nivells de transparència

Des de l’organització indiquen que les 129 administracions guardonades “representen un exemple de bones pràctiques en transparència i són institucions capdavanteres”, atès que el nombre total d'aprovats és de 202 ajuntaments dels 947 que hi ha a Catalunya. Així, els investigadors conclouen que Catalunya no supera els baixos nivells de transparència, atès que, després d'onze edicions, no s'ha aconseguit encara atorgar la distinció al 20 % dels consistoris catalans.

Oficina de Dades, Informació i Transparència de Cerdanyola

L'Ajuntament de Cerdanyola va crear l'Oficina de Dades, Informació i Transparència (ODIT) -que depen de la regidoria de Participació i Transparència- al setembre de 2022 per garantir el compliment de les obligacions derivades de la normativa sobre transparència municipal. Durant el primer any d’existència s’ha enfocat prioritàriament en la millora de les obligacions derivades de la publicitat activa (web institucional i portal de transparència), i per garantir el dret d’accés a la informació pública, el 2023 s’han gestionat 72 expedients de resposta a les sol·licituds ciutadanes. Durant els darrers mesos també s’ha assumit la gestió de la Bústia Ètica i dels expedients de protecció dels drets sobre les dades personals, així com per oferir dades obertes reutilitzables.

Des de la regidoria expliquen que actualment es treballa per assumir progressivament els reptes derivats de la Llei de Transparència pel que fa al bon govern, en aspectes com la millora de la qualitat dels serveis municipals mitjançat l’elaboració de les cartes de serveis i la integritat institucional, i al govern obert, en matèria de retiment de comptes i de gestió de processos participatius online.

Galeria d'imatges