Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L’Ajuntament s’il·lumina de groc per donar visibilitat a l’endometriosi
L’Ajuntament s’il·lumina de groc per donar visibilitat a l’endometriosi

L’Ajuntament s’il·lumina de groc per donar visibilitat a l’endometriosi

14 de març de 2024 a les 10:07

La façana de l’Ajuntament de Cerdanyola s’ha il·luminat de color groc per visibilitzar l’endometriosi, una malaltia ginecològica, inflamatòria, benigna i crònica que afecta al voltant de 190 milions de dones i joves al món, i que encara és infradiagnosticada. El Parc Taulí fa més de 500 visites a l’any a dones amb endometriosi, malaltia de la qual es commemora el Dia Internacional cada 14 de març.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) subratlla que l’endometriosi afecta un 10% de les dones del món en edat reproductiva. Es caracteritza per la implantació i el creixement de teixit endometrial fora de l’úter. Es forma quan aquest endometri no s’expulsa durant les menstruacions. Aleshores, es creen unes adherències, uns teixits en diferents òrgans, que causen un dolor intens.

Des de l’hospital del Parc Taulí destaquen que el nombre de visites i consultes en relació a aquesta malaltia ha anat augmentant en els darrers anys, fins a doblar-se. Així, la doctora Montserrat Mestre, ginecòloga de la Unitat d’Endometriosi del Parc Taulí, indica que al 2023 van fer més de 500, entre primeres visites i de control i seguiment i considera que  aquest increment és la resposta a les campanyes informatives i de conscienciació que s’han fet des del Departament de Salut. Una altra de les ginecòlogues de la Unitat d’Endometriosi, la doctora Laura Costa, apunta que també fan reunions periòdiques amb les professionals de l’atenció primària i que “tot això ha ajudat a fer visible aquesta malaltia”.

Des de l’hospital sabadellenc manifesten que l’endometriosi és una malaltia difícil de diagnosticar perquè es desconeix l’origen exacte, però apunten quer les investigacions que s’han fet han revelat que hi ha diferents factors que poden contribuir com: la predisposició genètica, fins a un 10% de les pacients tenen familiars que han patit endometriosi; tenir un major estímul estrogènic; haver tingut la regla en una edat precoç, abans dels 11 anys o no haver tingut fills.

La clínica principal de l’endometriosi és tenir menstruacions doloroses (dismenorrea), dolor amb les relacions sexuals, dolor periovulatori, dolor pelvià crònic, dolor amb les miccions, dolor amb les deposicions i també poden donar-se casos que s’acompanyi d’esterilitat. La doctora Costa, no obstant això, indica que “hi ha un alt percentatge de dones, un 30%, que no presenten cap símptoma”.

El malestar emocional també pot afectar a les dones, perquè el dolor que pateixen, en molts casos, pot ser incapacitant. És per això que des de la Unitat d’Endometriosi se’ls ofereix assessorament.

Tractaments

Com l’endometriosi és una malaltia que es detecta en l’edat reproductiva, els tractaments són molt individualitzats i consensuats amb la pacient, depenent de la seva severitat, edat, desig gestacional, localització, extensió, resposta i tolerància al tractament mèdic.

En els darrers anys hi ha hagut un canvi en el plantejament dels tractaments i en aquest sentit la doctora Mestre apunta que ara són tractaments a mida i que “abans, la cirurgia era un dels tractaments més importants, però actualment assessorem la pacient en el moment del seu desig reproductiu i valorem quin és el més adequat”. L’objectiu, subratlla la ginecòloga, és tractar el dolor i millorar la fertilitat.