L’AMB avança en la creació del sistema integral de seguretat metropolitana
30 de juliol de 2024 a les 8:33Aquest projecte, que va ser presentat el març del 2022, vol d’avançar cap a la creació d’un sistema per contribuir a la prevenció de la percepció de seguretat a l'espai públic i garantir la convivència pacífica en el marc de les competències de l’AMB.
El Pla d’Actuació Metropolità (PAM) 2024-2027 incorpora les primeres iniciatives, que inclouen actuacions en matèria de seguretat per millorar les condicions de vida dels ciutadans metropolitans, i d’aquelles persones que fan ús del territori de forma quotidiana, ja sigui per motius laborals, d’oci o de turisme. La perspectiva de gènere i la convivència, tant en l’espai públic com en el transport públic, són els primers àmbits sobre els quals es vol incidir. També es posaran a disposició de tots els Ajuntaments metropolitans noves eines tecnològiques i digitals, perquè puguin prestar millors serveis als ciutadans.
L'AM és un fet territorial, social, demogràfic, econòmic i cultural en el qual hi resideixen 3.3 milions d’habitants, i la seguretat forma part de les preocupacions de la ciutadania per l’efecte que té en la convivència quotidiana. La sensació d’inseguretat va lligada amb freqüència a la desinformació davant de situacions que generen incertesa, per la qual cosa, la comunicació entre els actors públics i la ciutadania té una importància vital avui en dia.
Recentment l’AMB ha obtingut els resultats de l’enquesta òmnibus sobre seguretat a l’àrea metropolitana de Barcelona, realitzada pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP). Segons aquest estudi, gairebé un 60% de la població resident a l'AMB creu que la seguretat al seu barri o ciutat és bona. Tanmateix, un 23,9% que creu que és dolenta. Aquestes xifres són molt semblants a les obtingudes fa dos anys.
Pel que fa a la valoració de mesures concretes per la millora de la seguretat a l’àrea metropolitana, totes les estratègies plantejades, com erradicació dels racons insegurs (87,6%), reforç de l'enllumenat públic (83,0%), app mòbil d'alarma immediata (85,2%), serveis de vigilància nocturna als carrers (82,9%), parades a demanda als autobusos nocturns (81,1%) i desplegament de càmeres (65,0%), compten amb una majoria d’opinions positives.