L'Aplec de Sant Iscle esdevé novament festa de la germanor
18 de novembre de 2024 a les 12:20Tradició, germanor, cultura, història, religió... molts noms s'associen a la celebració de l'Aplec de Sant Iscle que, any rere any, dona refugi a Collserola, a l'església de Sant Iscle i la molt oblidada Santa Victòria, a una festa de la convivència.
La vall de les Feixes és un dels paratges naturals i històrics més importants de la Collserola de Cerdanyola. Pujant des de la Riera Major, o de Sant Cugat, famílies i amics s’endinsen a la serra pel camí de Catà passant sota l’aqüeducte de Canaletes, l’ermita barroca de Santa Maria de Les Feixes, la masia de Can Catà -d’origen medieval i reformada al segle XX amb els seus jardins d'estil neoclàssic- fins arribar a l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria.
La missa oficiada per mossèn Joan Carles Montserrat, rector de Sant Martí, donava pas, amb el sol escalfant la jornada, al repartiment de pans beneïts, mentre la tècnica de Patrimoni Marta Argelaguès explicava la medieval història del temple -l’origen del qual es remunta al segle XII- i Susagna Navó narrava la seva rondalla.
Fora de l’església, l’Agrupació Sardanista ballava la dansa de la germanor mentre els clics dels fotògrafs immortalitzaven els ballarins amb imatges que participaran al més veterà dels concursos de la veterana Afocer. Després les brases s’utilitzaven per cuinar àpats que es servien a les taules que tornaven a omplir l’esplanada de Les Feixes.
Ha estat temps d’Aplec. L’any vinent, després de Sant Martí, la ciutat es tornarà a reunir a Collserola.