Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L'escriptora i activista afgana Nadia Ghulam conversa sobre la pau amb Júlia Oje...
L'escriptora i activista afgana Nadia Ghulam conversa sobre la pau amb Júlia Ojeda

L'escriptora i activista afgana Nadia Ghulam conversa sobre la pau amb Júlia Ojeda

20 de juny de 2023 a les 8:50

Nadia Ghulam, escriptora i activista afganesa refugiada a Barcelona, conversarà a partir de les 18 hores d’aquest dimarts, 19 de juny, amb Júlia Ojeda, politòloga i activitats social, sobre la importància de l'educació en valors, els drets humans, la cultura de la pau i la no-violència. Aquesta iniciativa, que forma part de la IV Primavera Solidària, es realitza al Museu d’Art de Cerdanyola.

Nadia Ghulam Dastgir va néixer a Kabul (Afganistan) el 1985. La seva vida, com la de tantes altres dones afganeses, està marcada per les conseqüències d’una cruenta guerra civil, de la fam i del règim talibà. L’any 1991, durant la guerra civil afganesa, resultà malferida quan la casa de la família Ghulam va ser destruïda per una bomba. Sis mesos i catorze operacions després va sortir de l’hospital, amb cicatrius al rostre, un germà mort i la seva família ho havia perdut tot. El pare es trobava malament de salut i ni ella ni les seves germanes o la mare podien treballar pel fet de ser dones. Tenia 11 anys, i durant una dècada va fer-se passar pel seu germà Zelmai per poder alimentar la seva família. La Nadia va començar a  col·laborar amb una ONG, l'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan (ASDHA), a través de la qual va arribar a Catalunya al 2006. Amb la col·laboració de la periodista Agnès Rotger va explicar la seva història en la novel·la El secret del meu turbant (Edicions 62), que va guanyar el premi Prudenci Bertrana de 2010.

Posteriorment, Ghulam ha impulsat una peça de teatre documental que porta el seu propi nom, Nadia, representant en primera persona detalls íntims i personals de la seva difícil vida a la Kabul dels pitjors anys de la guerra; ha publicat el llibre Contes que em van curar (Columna, 2014), un recull de les històries que la seva mare li explicava a l’hospital durant la seva convalescència, i ha publicat, al costat de Javier Diéguez, la seva segona novel·la, La primera estrella del vespre (Plaza & Janés, 2016) en què explica les vivències diàries de dones lluitadores afganeses, en un país que pateix un conflicte armat rere l’altre des de fa ja més de quaranta anys.