Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L'estat dels carrers, inseguretat i enllumenat són els dèficits que més preocupe...
L'estat dels carrers, inseguretat i enllumenat són els dèficits que més preocupen al veïnat de Bellaterra Miquel Serola i Margarita Torrent presentaven la consulta veïnal

L'estat dels carrers, inseguretat i enllumenat són els dèficits que més preocupen al veïnat de Bellaterra

15 de març de 2023 a les 9:09

El deficient estat dels carrers, el risc de robatori al domicili i la falta d’enllumenat a la via pública són problemes que més preocupen al veïnat de Bellaterra segons la consulta ciutadana que ha fet pública la Unió de Veïns de Bellaterra (UVB) i en la qual els enquestats mostren decepció per la tasca de l’Entitat Municipal Descentralitzada als últims 10 anys.

La consulta realitzada per la UVB es basa en una enquesta resposta per 127 persones -majoritàriament, un 63’8% del total, d’entre 40 i 65 anys- com a continuïtat de la ja feta al 2015 que concloïa que els serveis deficitaris son un mal endèmic a Bellaterra. Ara, la nova consulta constata que el veïnat percep un empitjorament de la situació en els últims 10 anys.

La presidenta de l’entitat veïnal, Margarita Torrent, feia públic el resultat de la consulta en una presentació celebrada al Centre Cívic de Bellaterra i la necessitat d’impulsar una Pla d’acció alineat amb les preocupacions del veïnat amb un seguiment trimestral de l’evolució, tot destacant que “no podem desistir perquè mai s’hagi aconseguit res”.

Dades

Torrent destacava que les tres principals preocupacions manifestades pel veïnat són l’estat de carrers i voreres (78’7%), el risc de robatoris als domicilis (59’1%) i el deficient enllumenat a la via pública (54’3%), destacant també qüestions com el trànsit (39’4%), la neteja de l’espai públic (27’6%), la seguretat als carrers (15%), la perspectiva de revalorització de l’habitatge (13’4%), les ocupacions d’habitatges (11%) i els sorolls (7’9%), en aquest últim cas provocats principalment pel trànsit a les escoles, la BV1414 i el Camí Antic de Sant Cugat.

En aquest sentit, el 41’7% dels enquestats considera que les condicions urbanístiques del barri han empitjorat molt en els últims 10 anys i el 26% que han empitjorat una mica i Torrent explica que el veïnat considera que l’espai públic en general és “indigne”, amb forats, bonys, cotxes aparcats sobre les voreres, cables per tot arreu o brutícia als carrers.

Davant d’aquest retrat, algunes de les qüestions plantejades pels enquestats són un pla de peatonalització de carrers, la pacificació de carreteres, aparcament al centre per als bellaterrencs, una millora dels serveis per a la gent gran -especialment servei mèdic, però també activitats en un Centre Cívic que es considera desaprofitat- i per a la joventut, i una acció decidida contra els okupes.

De fet, el veïnat troba a faltar serveis com un transport públic intern i de connexió amb les poblacions de l’entorn, un control de trànsit “de debò”, que els agents cívics atenguin “necessitats reals”, l’establiment de seguretat privada o que hi hagi un espai social obert com a lloc de trobada. 

Decepció amb l'EMD

Un tema transversal també en la denúncia realitzada pel veïnat és la decepció amb la tasca realitzada per l’EMD de Bellaterra amb queixes com “poca empatia” amb la gent, “poca o nul·la transparència” en relació a l’ús dels recursos públics i dificultats en la recepció i seguiment dels temes que preocupen a la ciutadania. Davant d’això, creuen que s’ha de crear una Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) “real”.

Col·loqui amb el veïnat assistent

En el torn de participació del públic assistent a la presentació es van afegir crítiques a la manca de civisme per part del propi veïnat i també de les persones que passen pel barri i no són de Bellaterra -aparcament sobre les voreres, brossa en papereres...- i al paper de les institucions, tant EMD com Ajuntament, i les seves relacions. Entre aquestes crítiques al paper institucional, hi ha que l’EMD “no ha estat un instrument eficaç” per atendre les problemàtiques ciutadanes i que “cal canviar les coses perquè no cal que tinguem una EMD que no opera”, segons explicava l’expresident de la UVB i presidenciable a l’EMD per Bellaterra Endavant, Josep Maria Riba. Igualment havia crítiques a que l’Ajuntament mai no ha atès, històricament, aquests dèficits i, segons comentava Mei Barceló, que va ser vocal de govern amb Gent per Bellaterra a principi de mandat, “ha posat pals a les rodes” a l’actuació de l’EMD, per exemple, en el recurs contra la instal·lació de pilones al Camí Antic de Sant Cugat, que considera especialment important per millorar la seguretat en una Bellaterra “enmig d’autopistes” que faciliten la fugida dels delinqüents. També hi ha qui considera, com Jordi Macarulla, també expresident veïnal i ara a Bellaterra Endavant, que el diàleg era més fructífer entre UVB i Ajuntament abans del naixement de l’EMD, mentre l’alcaldable d’ERC, Albert Turon, criticava la “conflictivitat interessada” entre ambdues institucions “quan el camí ha de ser el del consens i no la confrontació”.

La presidenta de la UVB va destacar la necessitat de mirar “cap el futur” perquè “no es pot desistir” i cal “tornar a picar” la porta de les institucions per millorar la qualitat de vida del veïnat. Margarita Torrent destaca que vol “aportar en positiu perquè el passat no el canviarem però hem d’arreglar el futur”.

Des del Club Bellaterra es van oferir a col·laborar per fer realitat activitats per als diferents sectors de la ciutadania i alguns veïns van plantejar la necessitat de denunciar la situació a xarxes socials i fer activitats que reclamin l’atenció dels mitjans de comunicació nacionals.

Galeria d'imatges