Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L'estudi de Josep Ricart, premiat novament al FAD d'Arquitectura
L'estudi de Josep Ricart, premiat novament al FAD d'Arquitectura Casa 1736, premiada als FAD 2024 (Fotos Adrià Goula H Arquitectes)

L'estudi de Josep Ricart, premiat novament al FAD d'Arquitectura

19 de juny de 2024 a les 12:07

La Casa 1736 de l’estudi H Arquitectes, del que forma part el cerdanyolenc Josep Ricart, ha guanyat l’edició 66 del prestigiós premi FAD, que atorga el Foment de les Arts Decoratives, en dues de les seves categories: la general -exaequo amb la Central tèrmica de DH Ecoenergías a Palència- i la d’Opinió. L'any passat ja van ser premiats en aquest guardó.

La Casa 1736 que ha rebut aquests guardons és un edifici de Barcelona projectat per Josep Ricart i els seus socis a H Arquitectes -David Lorente,  Xavier Ros i Roger Tudó-. Es tracta d'una casa que, segons el jurat dels premis FAD 2024, “desafia les convencions de la tradicional arquitectura domèstica unifamiliar” i que “troba una relació única amb la llum i l'aire, revelant-se hereva de models tradicionals mediterranis característics de la ciutat de Barcelona com són els patis gòtics i els seus valors bioclimàtics i de benestar”. El jurat remarca que això s’aconsegueix tot i “el dens context urbà que l'envolta”.

El veredicte continua subratllant “la sorpresa i la màgia” d’una “elegant solució estructural” que consisteix en quatre columnes “que sostenen un buit que rega de llum el centre de l'espai i provoca una sensació d'ingravitació”. Aquesta part estructural es fusiona amb la vessant habitable de l’edifici creant “una experiència espacial única i dinàmica accentuada per l'ús innovador d'un sol material”. Així, indica el jurat, un formigó “pobre” fet en obra amb poc ciment i una selecció de sorres i graves que, aplicada amb una tècnica de compactació similar a la de la tàpia, suposen “una solució monolítica que es presenta molt robusta i amb molta inèrcia tèrmica”.

El veredicte conclou que la Casa 1736 d’H Arquitectes, situada al carrer Major de Sarrià de la Ciutat Comtal, desenvolupa la vida al voltant del pati central i està a mig camí “entre una arquitectura excavada, una pedrera a cel obert, i una vila pompeiana”.

Els FAD i H Arquitectes: premis i estudi de prestigi

El Foment de les Arts Decoratives va crear, el 1958, els Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, impulsats per l’arquitecte Oriol Bohigas. Des de llavors, els guardons han anat reconeixent any rere any les millors obres de l’arquitectura barcelonina, catalana i ibèrica fins a convertir-se en els premis més antics d’Europa —i possiblement del món— i en uns dels més prestigiosos.

No és la primera vegada que l’estudi de Josep Ricart rep un guardó dels FAD ni altres prestigiosos premis internacionals d’arquitectura. Així, H Arquitectes ja va guanyar l’any passat la categoria d’Opinió dels FAD per uns habitatges socials a Gavà, obra que va ser també candidata als premis Mies van der Rohe de la Unió Europea. L’estudi de Ricart ja va aconseguir el prestigiós Berlin Art Prize l’any 2021 i ha assolit diversos premis i reconeixements a certàmens com el Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic o la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme.

 

Altres guardons d’aquesta edició dels FAD han recaigut en la Central tèrmica de DH Ecoenergies a Palència, de Fernando Rodríguez i Pablo Oriol (FRPO) en la categoria general; la Casa Núvol a Madrid i la Botiga Gimaguas a Barcelona, ​ a Interiorisme; la plaça i l'oficina de turisme a Piódão (Portugal) i el Càmping Alfacs a Alcanar (Tarragona) a la categoria de Ciutat i Paisatge; el pavelló Lost Forest a Sant Sebastià per al TAC! Festival d'Arquitectura Urbana, i La Construcció d'un País a Madrid han rebut ex aequo el guardó d'Intervencions Efímeres; a les restauracions d'ermites del Camí de Sant Jaume han rebut el Re-FAD que destaca aportacions en el marc de la rehabilitació, la reutilització i la regeneració.