L’hospital del Parc Taulí atén 85 pacients amb Fibrosi Quística
8 de setembre de 2023 a les 9:53Avui, 8 de setembre, és el Dia Mundial de la Fibrosi Quística (FQ), una malaltia genètica que afecta de forma greu i progressiva l’aparell respiratori, digestiu i reproductor de les persones que la pateixen. L’hospital vallesà és un dels tres referents en Fibrosi Quística a Catalunya i, des de l’any passat, unitat de referència amb grau d’excel·lència.
L’equip multidisciplinari que treballa per la millora de la qualitat de vida de les persones amb FQ a l’hospital de referència de Cerdanyola atén uns 85 pacients. Al centre sabadellenc expliquen que, en els darrers anys, han evolucionat les línies d’investigació; els tractaments per als pacients; així com la seva administració a edats més primerenques. Per exemple, el medicament Kaftrio, és un fàrmac que es pot administrar a partir dels 6 anys i que frena el deteriorament que produeix la malaltia o els espiròmetres domiciliaris, que han millorat la seva autonomia personal.
Tot i els avançaments, en la detecció de la malaltia com en el seu tractament, el coordinador de la Unitat de Fibrosi Quística del Parc Taulí i president de la Societat Espanyola de FQ, el Dr. Òscar Asensio, ha destacat en el Dia Mundial de la Fibrosi Quística que “tenim entre un 30%-35% de pacients amb FQ que no tenen tractament” i ha insistit que “hi ha diferents línies d’investigació per trobar tractaments efectius per aquestes persones”, que són pacients amb un estat avançat de la malaltia i que ja presenten seqüeles.
En aquest sentit, el Dr. Asensio insisteix en la importància de la investigació de nous productes i ha demanat “més celeritat” al Ministeri de Sanitat per agilitzar la via d’accés per incorporar nous fàrmacs per a pacients amb malalties minoritàries com la fibrosi quística.
La Fibrosi Quística és la malaltia genètica hereditària més freqüent a Catalunya que afecta de forma greu i progressiva l’aparell respiratori, digestiu i reproductor de les persones que la pateixen. L’FQ, que actualment afecta un de cada 6.700 nadons, i es detecta mitjançant l’screening neonatal.