L’Observatori comarcal publica per primera vegada un informe sobre Infància i adolescència en risc d’exclusió social al Vallès Occidental
28 de desembre de 2022 a les 8:17L’Observatori comarcal ha publicat per primera vegada l’informe Infància i adolescència en risc d’exclusió social al Vallès Occidental que centra la seva mirada en les situacions de vulnerabilitat econòmica i social de la població menor de 18 anys de la comarca a partir del seu context demogràfic i educatiu, com també des de l’àmbit de drets socials.
El document, a més de fer un recull de dades, analitza com algunes d’aquestes variables contextuals incideixen en els processos d’exclusió social, cosa que permet identificar quins poden ser els factors que intervenen en el risc de pobresa infantil i adolescent al territori. Aquest treball vol aportar una visió d’aquesta etapa com a un període vital per trencar el cicle de desigualtats socials i per millorar les seves trajectòries futures.
L’informe mostra com l’exclusió social es distribueix de manera molt desigual entre municipis del mateix àmbit territorial. En concret, la diferència de la taxa de risc de pobresa entre els municipis del Vallès Occidental és de 22 punts percentuals, Badia del Vallès registra la taxa més elevada arribant a gairebé 30% dels infants i adolescents en vulnerabilitat econòmica i Matadepera presenta la més baixa, al voltant del 7%. Cerdanyola arriba gairebé al 15%.
L’informe constata que els municipis amb més atencions de l’EAIA (Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), els que tenen més alumnes amb necessitats de suport educatiu o els que presenten una taxa baixa d’escolarització dels 0 als 2 anys tenen més probabilitats de presentar nivells més elevats de risc de pobresa infantil i adolescent.
L’informe posa en relleu la variable de la nacionalitat, atès que un 12% de la població menor de 18 anys de la comarca té nacionalitat estrangera; o la diversitat funcional, ja que el 7,1% dels infants i adolescents menors de 16 anys del Vallès Occidental tenen algun tipus de discapacitat.
L’informe posa el focus en els perfils de població infantil i adolescent associats a la vulnerabilitat social per conscienciar i teixir complicitat en la lluita contra les desigualtats que afecten la infància i adolescència.
En les conclusions del document es posen en relleu les limitacions notables de la cerca de fonts de dades d’aquesta franja d’edat i la necessitat de recollir i sistematitzar d’una manera més acurada les dades sobre l’impacte de la pobresa en el benestar subjectiu i objectiu infantil i adolescent, per tal de conèixer en profunditat l’estat d’aquest col·lectiu a la comarca.
En un moment d’elevats riscos socials es fa urgent augmentar la capacitat de resiliència i de prevenció cap a situacions d’exclusió social greus i/o cronificades en el col·lectiu de la infància i l’adolescència.