La 3ª edició del projecte educatiu Missió Alba estrena 4 nous experiments
15 de setembre de 2020 a les 11:15Les classes de 5è i 6è de primària que vulguin participar a la tercera edició de Missió Alba ja es poden apuntar a www.missioalba.cat. Enguany s’ofereixen 500 places per mestres de tot l’estat, després dels bons resultats en les edicions anteriors d’aquest projecte educatiu del Sincrotró de Cerdanyola, que l’any passat va comptar amb més de 300 docents i 10.000 alumnes de tot el país. Com a novetat, aquest curs ofereix 4 nous experiments que, sota el lema "Descobreix el poder de la llum", mostraran als alumnes la ciència de la llum.
El projecte educatiu Missió Alba, impulsat pel Sincrotró de Cerdanyola, està a punt per començar la seva tercera edició després d’haver exhaurit les seves places el curs passat i augmentant-les enguany per arribar als 500 docents inscrits, que podran participar amb les seves classes de 5è i 6è de forma totalment gratuïta.
Missió Alba es desenvolupa a través d’internet per eliminar barreres geogràfiques, els seus continguts estan relacionats amb la ciència del Sincrotró i responen a les exigències del currículum oficial per aquesta etapa educativa. El registre estarà disponible fins el 25 d’octubre i la Missió començarà el gener del 2021.
Aquest curs arriba amb la novetat de poder escollir entre dos reptes: "Fes visible l'invisible" i "Descobreix el poder de la llum". El primer, ja disponible en les altres dues anteriors edicions, proposa quatre experiments relacionats amb la matèria, la força, l’energia i la llum. El segon, nou d'aquest any i més interdisciplinar, es centra en les propietats de la llum i com aquesta ens serveix per veure-hi, per conèixer les propietats dels materials, per crear solucions tècniques a qüestions de la vida quotidiana o per fer art, fins i tot.
Enguany es preveu que uns 15.000 alumnes de tota Espanya resolguin aquests reptes plantejats pels membres del personal de l’ALBA a través de la plataforma virtual. Experimentant a l’aula i seguint les instruccions de l’equip del Sincrotró, els joves trobaran la resposta científica al repte, fins a completar tota la missió. Segons els mateixos alumnes “són reptes senzills que en realitat t’ensenyen moltes coses complicades, a la vegada que t’ho passes bé experimentant amb els companys”.
També els mestres valoren positivament Missió Alba, sent “una manera diferent, estimulant i motivadora de presentar la ciència” que “aporta recursos i seguretat als mestres a l’hora de fer experiments a l’aula” i “permet entrar en contacte amb personal científic de forma propera”.
Equips de tota Espanya estaran intentant resoldre la missió al mateix temps. Entre tots els que ho aconsegueixin se sortejaran premis com samarretes de Missió Alba, videoconferències amb l’equip del Sincrotró que els ha animat a experimentar i la visita d’aquests a l’escola guanyadora del premi final.
El curs de la incertesa
Des del Sincrotró són conscients que "enguany es presenta un curs ple d'incerteses" per la pandèmia, però asseguren que Missió Alba es compromet a "adaptar-se als possibles futurs escenaris". El curs passat es van adaptar els continguts perquè els alumnes poguessin accedir-hi des de casa i el colofó final va ser el xat en directe entre personal del Sincrotró i els estudiants que, apunten des de la instal·lació científica cerdanyolenca, "va tenir molt bona acollida entre els nens". I és que en els temps actuals, s’ha demostrat que l’alternativa digital és una gran eina per mantenir-nos connectats malgrat les distàncies i, en aquest aspecte, Missió Alba "encaixa perfectament mantenint la seva essència motivadora transmetent una visió propera i positiva de la ciència".
El Sincrotró de Cerdanyola
Alba és la font de llum de sincrotró ubicada a Cerdanyola. Es tracta d'una instal·lació científic-tècnica singular que consisteix en un complex d'acceleradors d'electrons que genera llum de sincrotró amb la qual s'analitza la matèria a nivell atòmic i molecular. Anualment rep més de 2.000 investigadors/es, del món acadèmic i industrial, en les vuit línies de llum, on es realitzen simultàniament experiments en l'àmbit de la biomedicina, la química, la nanotecnologia, la ciència de materials, el patrimoni cultural, etc. A més, s'estan construint cinc noves línies de llum que ampliaran la seva capacitat i donaran servei a un major nombre de personal investigador.