Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La bruixeria protagonitzarà el Dijous Feminista que torna el 22 d’abril
La bruixeria protagonitzarà el Dijous Feminista que torna el 22 d’abril

La bruixeria protagonitzarà el Dijous Feminista que torna el 22 d’abril

1 d'abril de 2021 a les 10:33

La primera activitat que ofereix el programa Dijous Feminista el dia 22 d’abril a partir de les 12h, és un joc en línia sobre el fenomen de la bruixeria a Catalunya. El contingut del joc està basat en la campanya “No eren bruixes, eren Dones” que recentment ha publicat la Revista Sàpiens en memòria a totes les persones, principalment dones, que dissortadament varen patir les tortures de la cacera de bruixes durant els segles XV, XVI i XVII a Europa.

Fonts municipals destaquen que la cacera de bruixes és un "clar exemple dels estigmes que persegueixen a les dones de fa segles. Milers de dones innocents van ser marginades i criminalitzades per la societat, torturades i executades, perquè se les considerava diferents". Així, l’objectiu del joc en línia programat és el de "sumar-se a aquesta campanya, per contribuir a la reparació de la memòria del patiment" de tantes dones acusades de bruixes i metzineres.

Des de l’Ajuntaments'ha signat el manifest que inclou la campanya i animen la ciutadanua a sumar-se per tal de fer-la créixer. El contingut del joc està inspirat en la recerca que detalla la revista Sàpiens, que presenta un mapa d'aquesta cacera de bruixes al llarg del temps amb episodis ben a prop de Cerdanyola, com el succeït a Ripollet quan diverses dones van ser jutjades pel batlle de Castellar del Vallès entre el 1619 i el 1620. Tota la informació de la campanya “No eren bruixes, eren Dones” la trobareu al següent enllaç:

https://www.sapiens.cat/noerenbruixes/index.html

Urbanisme a maig i juny

Les següents activitats que s’ofereixen en el programa, durant el mes de maig i juny, formen part d’un projecte d’urbanisme feminista que s’està treballant des del Consell Municipal de Polítiques de Dones i en coordinació amb els serveis de Feminisme i LGTBIQ+, Urbanisme, Medi Ambient i Mobilitat.

El Consell Municipal de Polítiques de Dones de la ciutat aposta "per treballar per la millora de l'espai públic des d'una perspectiva feminista, promovent a la ciutat un nou model urbà inclusiu que tingui en compte la diversitat de gènere, la classe social, l'edat o l'origen per construir una ciutat més equitativa, segura i sense barreres".

En aquest sentit i per donar continuïtat al projecte, s'ha decidit realitzar diverses marxes exploratòries a la ciutat. Les dues primeres marxes programades fes duran a terme els propers dies 13 de maig i 10 de juny de 19 a 21h. El lloc de sortida de cada una es concretarà més endavant ja que la seva determinació es durà a terme  després d’una sessió formativa dirigida a professionals de l’Ajuntament. Aquestes activitats requereixen inscripció prèvia ja que les places són limitades i son no mixtes. Les marxes exploratòries són rutes urbanes fetes per a dones que permeten efectuar comprovacions in situ dels elements que poden millorar la seva percepció de seguretat i la seva utilitat dels espais públics (il·luminació, mobiliari urbà, accessibilitat, arbrat i verd urbà, etc.)

Les organitzadores de les activitats destaquen que, tradicionalment, l’urbanisme s’ha considerat una matèria neutre, però des dels anys 70, el feminisme "ha demostrat que això no és cert" i ha treballat per posar la vida de les persones al centre de les decisions urbanes. Així, es subratlla que "vivim en una societat desigual en què les persones tenim diferents oportunitats i obligacions depenent de si som dones, homes o tenim identitat no binària, i aquesta desigualtat es veu reflectida en la manera com es construeix, s’utilitza i es gaudeix dels espais".

Davant d’aquesta manera de simplificar la realitat de l’urbanisme tradicional, l’urbanisme feminista aporta una visió més àmplia, tenint en compte la perspectiva de gènere des d’una mirada interseccional ja que proposa incorporar altres característiques que influeixen en la manera de com les persones experimenten els espais: edat, religió, raça, discapacitat, classe social, etc.

 

...................................................................

Les activitats en línia es duran a terme a través de:

Instagram Ajuntament: https://www.instagram.com/ajuntament_cerdanyola/

Facebook Ajuntament: https://www.facebook.com/ajuntament.cerdanyoladelvalles