La C58 torna a ser la carretera amb més accidents greus i mortals per quilòmetre
28 de desembre de 2021 a les 10:48Per sisè any consecutiu, la C-58 entre Barcelona i Cerdanyola és el tram de carretera amb més accidents greus i mortals per quilòmetre de Catalunya per al conjunt de vehicles, segons l’estudi d’avaluació de carreteres EuroRAP que presenta el RACC. Entre el 2018 i el 2020 hi ha hagut 18 accidents greus i mortals.
El Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC) ha presentat la 20a edició de l’estudi d’avaluació de carreteres EuroRAP, que analitza un any més l’accidentalitat a la xarxa viària catalana amb l’objectiu de millorar la seguretat viària. L’Arrabassada -entre Sant Cugat i Barcelona, torna a situar-se com el tram amb més risc d’accident de Catalunya. En el 100% dels accidents amb morts i ferits greus (13 en els darrers tres anys) en aquesta carretera hi ha involucrada com a mínim una motocicleta.
De fet, l’estudi alerta que els motoristes estan implicats en el 44% dels accidents de trànsit amb víctimes mortals i ferits greus que es produeixen a les carreteres catalanes. Malgrat la seva elevada accidentalitat, les motos i els ciclomotors representen només un 2,4% de la mobilitat global en carretera a Catalunya.
L’EuroRAPP conclou que el risc de patir un accident greu o mortal en una carretera convencional (amb un sol carril per sentit) és 4 vegades superior que a les autovies o autopistes. No obstant això, i per sisè any consecutiu, la C-58 entre Barcelona i Cerdanyola és el tram de carretera amb més accidents greus i mortals per quilòmetre de Catalunya per al conjunt de vehicles.
La metodologia de l’EuroRAPP compara el nombre d’accidents greus i mortals que hi ha hagut els últims 3 anys en un tram de carretera amb el volum de vehicles que hi circulen (la intensitat mitjana diària de trànsit, IMD). L’estudi EuroRAP es publica cada any a Catalunya des del 2002 i analitza més de 6.300 km de carreteres interurbanes de titularitat estatal, autonòmica i de les diputacions.
A Catalunya, la gravetat dels accidents s’ha reduït en les últimes dues dècades, si ens fixem en les xifres de víctimes mortals, que l’any 2000 gairebé arribaven a les 700 i avui se situen en 123. La Unió Europea va establir pel 2020 l’objectiu de reduir les víctimes mortals a la meitat respecte de l’any 2010. En aquests 10 anys, les morts a la xarxa viària catalana s’han reduït més d’un 50%: l’any 2010 van perdre la vida 266 persones en accidents de trànsit mentre que el 2020, hi va haver 123 víctimes mortals, segons dades del Servei Català de Trànsit. En aquest darrer període la reducció de les víctimes mortals s’han vist en part influenciada per la caiguda general de la mobilitat provocada per la pandèmia de la covid-19.
En els 20 anys d’estudis d’EuroRAP, el risc s’ha reduït en un 73,2%, passant d’un nivell alt (segons els llindars establerts actualment) a un nivell baix. Aquesta reducció és el resultat de la caiguda dràstica dels accidents amb morts i ferits greus, que han passat de 2.155 a 599 (una reducció del 72,2%), de mitjana, en bona part per la davallada de la mobilitat arran de la pandèmia el 2020.
Tot i això, segueix essent molt rellevant que encara avui els motoristes siguin essent les principals víctimes mortals i ferits greus dels accidents de trànsit a Catalunya, una greu problemàtica que afecta la seguretat d’un colꞏlectiu especialment vulnerable. En aquest sentit, el 2020 el total d’accidents amb motos o ciclomotors implicats arriba a 1.354 (el 2005, quan es comencen a comptabilitzar, van ser 873). D’aquests més de 1.300 accidents, 195 són amb morts i ferits greus (el 2005 en van ser 451). És a dir, malgrat que l’accidentalitat de les motos ha augmentat de manera substancial, les víctimes mortals o greus han disminuït des del 2005.
Un 2021 encara marcat per les restriccions de mobilitat
La sinistralitat de l’any 2021 s’ha tornat a veure condicionada per la pandèmia de la covid-19 i les limitacions a la mobilitat que ha comportat, que han afectat també les xifres de sinistralitat. Fins al 30 de novembre, han perdut a la vida a les carreteres catalanes 122 persones en 116 accidents de trànsit, el que es tradueix en un descens del 26,9% respecte del mateix període de l’any 2019. La meitat de les víctimes d’aquest 2021 pertanyen a colꞏlectius vulnerables: 44 motoristes, 12 vianants i 4 ciclistes.
Els 10 trams amb més risc d’accident greu o mortal a Catalunya (2018-2020)
Els 10 trams amb més risc d’accident són vies convencionals de calçada única. La carretera de l’Arrabassada (BP-1417) entre Barcelona i Sant Cugat del Vallès torna a situar-se amb més risc d’accident de Catalunya amb 13 accidents greus en els darrers 3 anys, tot i que la mitjana anual d’accidents amb morts i ferits greus disminueix lleugerament respecte al trienni anterior (passa de 4,7 a 4,3). En el 100% dels accidents amb morts i ferits greus hi ha involucrada com a mínim una motocicleta.
El tram de la carretera BV 5224 entre Manlleu i Torelló se situa al segon lloc, mentre que en l’edició anterior va ocupar el vuitè.
Dels 10 trams d’aquesta llista, 5 pertanyen a la demarcació de Barcelona, 4 a la de Girona i 1 a la de Lleida. Aquest any no n’hi ha cap de la província de Tarragona. Del total, 6 trams ja apareixien al llistat dels 10 trams amb més risc d’accident greu o mortal en l'edició de l'any passat (ombrejats en color gris
Els 10 trams amb menys risc a Catalunya (2018-2020)
L’AP-7 entre Figueres i Girona és el tram amb menys risc d’accidents de tot Catalunya. Tot i la seva elevada intensitat (més de 32.000 vehicles diaris) no té cap accident mortal o greu en l’últim trienni. Dels 10 trams amb menys risc, 3 corresponen a carreteres convencionals. D’aquests, el tram de la N-145 de la Seu d’Urgell a la frontera i el de la C-66 entre Palafrugell i la Bisbal no apareixien en l’edició anterior.