La C-58 torna a ser la via amb més accidents greus i mortals per quilòmetre de Catalunya
11 de gener de 2021 a les 11:50La C-58 entre Barcelona i Cerdanyola és el tram de carretera amb més accidents greus i mortals per quilòmetre de Catalunya per cinquè any consecutiu segons l’estudi EuroRAP 2020 que ha fet públic la Fundació RACC. Entre el 2017 i el 2019 hi ha hagut 19 accidents greus i mortals en aquet tram.
L’estudi EuroRAP a Catalunya assenyala que el 30% de la xarxa viària catalana té un risc "alt" o "molt alt" d’accident greu o mortal -el mateix percentatge que l'estudi anterior de 2019-, i posa el focus en els accidents de motocicletes: estan involucrades en el 43% dels accidents amb víctimes greus i mortals en carretera tot i representar el 5% de la mobilitat.
L'estudi constata que en els últims 5 anys hi ha hagut un clar estancament en la reducció de víctimes mortals i apunta que és “un fet que, de no ser per la pandèmia, faria molt difícil assolir l’objectiu de la Unió Europea per al 2020 de reduir les víctimes en un 50% respecte l’any 2010”. En el període 2010-2019 tan sols s’han reduït un 25%.
D’acord a l’estudi, la sinistralitat de l’any 2020 s’ha vist profundament condicionada per la pandèmia de la Covid-19: la mobilitat per carretera va disminuir un 26% de mitjana fins al 14 de desembre, i el nombre de víctimes mortals va baixar un 40%, en comparació amb el mateix període de l’any passat.
Les principals conclusions de l'estudi assenyalen el següent:
- A la xarxa analitzada per EuroRAP, hi ha 1.875 km amb un risc “alt” o “molt alt” d’accident greu o mortal, que representen el 30% dels km analitzats. Aquesta dada no ha millorat respecte a l’anterior estudi. Només la demarcació de Lleida ha disminuït el percentatge de km amb risc “alt” i “molt alt”: a Barcelona representen el 29% dels km (+1 punt), a Girona són el 28% dels km (+1 punt); a Tarragona són el 24% dels km (+4 punts), i a Lleida el 36% (-8 punts).
- La carretera de l’Arrabassada (BP-1417) entre Barcelona i Sant Cugat del Vallès torna a situar-se com el tram amb més risc d’accident de Catalunya amb 14 accidents greus en els darrers 3 anys i puja el risc respecte el trienni anterior. En el 80% dels sinistres amb morts i ferits greus del tram hi ha involucrada almenys una motocicleta.
- Per cinquè any consecutiu, la C-58 entre Barcelona i Cerdanyola és el tram de carretera amb més accidents greus i mortals per quilòmetre de Catalunya. Entre el 2017 i el 2019 hi ha hagut 19 accidents greus i mortals.
- El risc de patir un accident en una carretera convencional (amb un sol carril per sentit) és quatre vegades superior que a les autovies o autopistes.
- L’accidentalitat mortal i greu de motocicletes i de vehicles pesants es troba molt concentrada a llocs concrets de la xarxa, ja que el 50% d’aquests sinistres es localitzen a:
- Els de motos i ciclomotors, en només el 12,6% de la xarxa de carreteres (805 km).
- Els de vehicles pesants, en només el 13,6% de la xarxa de carreteres (866 km)
EuroRAPP
El RACC ha presentat amb aquest informe la 19a edició de l’estudi d’avaluació de carreteres EuroRAP, que analitza l’accidentalitat a la xarxa viària catalana. El RACC i altres automòbil clubs europeus membres de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA) avaluen cada any amb aquesta metodologia les xarxes viàries de països d’arreu del món. A Catalunya, compta amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el Servei Català de Trànsit i la Diputació de Barcelona.
EuroRAP és un consorci europeu que analitza el risc d’accidentalitat de les carreteres amb l’objectiu de millorar la seguretat viària. La seva metodologia compara el nombre d’accidents greus i mortals que hi ha hagut els últims 3 anys en un tram de carretera amb el volum de vehicles que hi circulen (la Intensitat Mitjana Diària de trànsit, IMD). L’estudi EuroRAP es publica cada any a Catalunya des del 2002 i analitza més de 6.300 km de carreteres interurbanes de titularitat estatal, autonòmica i de les diputacions