Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • La Cecot adverteix que la vaga general perjudicarà la reactivació econòmica
La Cecot adverteix que la vaga general perjudicarà la reactivació econòmica

La Cecot adverteix que la vaga general perjudicarà la reactivació econòmica

14 de març de 2012 a les 0:00

La patronal catalana assegura que la convocatòria de vaga general prevista per al 29 de març pot provocar pèrdues econòmiques de fins a 5.000 milions d'euros.

La patronal vallessana Cecot -a la qual està vinculada l'Associació d'Empresaris de Cerdanyola- s’oposa a la vaga general del 29 de març, convocada pels sindicats CC.OO i UGT perquè considera que perjudica directament a la reactivació de l’economia. A més, assegura que les pèrdues econòmiques generals poden arribar als 3.500 milions d’euros en el cas d’un 70% de seguiment de l’aturada i de prop de 5.000 milions si la vaga fos total.

El secretari general de la Cecot, David Garrofé, remarca que la convocatòria “no té sentit” perquè va en contra d’un projecte de reforma laboral que “en definitiva és una resposta que el Govern de Rajoy vol donar als 5 milions d’aturats, al 50% d’atur juvenil, al 25% de contractacions temporals”.

Segons Garrofé, davant d’aquesta situació, és bo “donar-nos l’oportunitat de provar noves vies per reduir la desocupació”. El portaveu de la Cecot, indica que des del punt de vista del que és la base que fonamenta la vaga, la reforma laboral, “és injust que quan encara no ha entrat en vigor ja es faci una vaga sense veure els fruits que dóna”. A més, assegura que “hem de donar-nos l’oportunitat de que si no està bé la podem canviar”. Per al secretari general, “hem estat 25 anys amb un model laboral ineficient, que s’ha demostrat per les taxes de destrucció d’ocupació”.

La reforma donarà "més confiança"

David Garrofé explica que la reforma laboral ens portarà “més confiança”. Per a Garrofé, el marc laboral que tenim a Espanya, “és considerat un dels pitjors a nivell mundial”, respecte al rànquing elaborat pel banc mundial. Segons Garrofé, de 133 països, Espanya se situa al lloc 122 de marc laboral inflexible. Per això indica que per corregir aquesta situació, s’ha de donar confiança a les empreses, que sàpiguen quins costos poden tenir, les dificultats per generar flexibilitat interna, és a dir, canviar els condicions sustancials de les contractacions.

Per a David Garrofé, “tenim un marc laboral que no és gens atractiu per les inversions estrangeres ni per la creació d’ocupació”. Per això, afirma que “la reforma ens donarà més flexibilitat interna, més certesa i més seguretat”.

Un dels punts de la reforma criticat pels convocants de la vaga és la rebaixa del cost de l’acomiadament. Per a David Garrofé, “Espanya és un dels països amb un acomiadament més car i la reforma el que fa és ajustar el cost de l’acomiadament a la mitjana europea”.

El secretari general de la Cecot admet que “a les juntes directives de la patronal catalana, “no veiem un ambient de vaga, perquè la gent està molt espantada ja que la dimensió del problema que vivim al país, és molt gran i estem veient que una vaga general no arreglarà res”.

David Garrofé pensa que el seguiment de la convocatòria no serà molt elevat, tot i que “si a primera hora del matí aconsegueixen parar els transports públics i serveis com els sanitaris i educatius, semblarà que el nivell d’abast de l’aturada és important”.

Sobre la sortida de la crisi econòmica, Garrofé opina que “si no fem determinades coses no ens en sortirem”. Segons destaca “fins que països que han generat estalvi, com alguns països asiàtics o d’altres d’emergents no creguin que som capaços de tornar els crèdits, no podrem sanejar les entitats financeres i, per tant, no tornarem a tenir un flux econòmic de recuperació”.

El secretari general de la patronal catalana indica que, en qualsevol cas, avui ens trobem més a prop de la sortida de la crisi que ahir i assegura que les anàlisis que està fent la Unió Europea indiquen que s’estan fent els deures i s’estan posant les bases per sortir-nos-en.

Acte sobre la reforma laboral

D’altra banda, la celebració d'un acte sobre la reforma laboral de l'Associació d'Empresaris de Cerdanyola-Cecot a la masia de Can Serraperera ha provocat la realització d'una protesta per part d'un grup d'alumnes-treballadors d'un curs de fusteria del centre. Els treballadors consideren que són el sector més dèbil del món laboral i creuen que la masia de Can Serraperera no és el lloc adequat per acollir un acte sobre la reforma laboral, ja que consideren que la normativa és un atac a la seva situació.

Des del Servei Municipal d'Ocupació es remarca que no tenen cap relació amb l'organització de l'acte, que correspon únicament a l'associació d'empresaris, entitat que va demanar la cessió d'un espai en un indret on conviuen treballadors i empresaris.

L'acte l'ha protagonitzat Josep M. Bosch, assessor laboral de la Cecot, que ha explicat als assistents les novetats que suposa la reforma laboral en relació a temes com els costos d’acomiadament, la flexibilitat, les bonificacions o les deduccions fiscals a la contractació, segons indiquen des de Cecot.