Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La Cerdanyola pagesa torna a l'asfalt amb la 25a edició dels Tres Tombs
La Cerdanyola pagesa torna a l'asfalt amb la 25a edició dels Tres Tombs

La Cerdanyola pagesa torna a l'asfalt amb la 25a edició dels Tres Tombs

12 de gener de 2024 a les 8:05

La 25a edició de la Festa de Sant Antoni Abat i el seu acte central, els Tres Tombs, protagonitzen l’agenda cultural d’aquest cap de setmana a la ciutat. Miquel Soler Gómez, serà el banderer d'aquesta edició i Roger Soler Serrano i Joan Soler Gil, seran els cordonistes.

El pas de banderes i la presentació de la revista obria fa uns dies les activitats d’aquesta tradició organitzada pels Arriers i Arrieres de Sant Antoni Abat i que enguany tenen com a banderers a Miquel Soler Gómez i com a cordonistes a Roger Soler Serrano i Joan Soler Gil.

25 anys d’una festa recuperada

Arribar als 25 anys d’una festa es pot considerar ja com un esdeveniment tradicional de la ciutat, segons comenta el secretari de l’entitat organitzadora, Jordi Garsaball. Una festa que va començar amb l’impuls per part d’una colla de persones entusiastes l’any 1999 i que té garantida la seva continuïtat gràcies als joves que s’estan incorporant per seguir amb la tradició. 

Garsaball indica que la festa de Sant Antoni Abat a Cerdanyola va començar a crear un perfil propi editant una revista amb contingut, amb seccions consolidades al llarg dels anys  i no una simple publicació d’anuncis amb el programa de la festa. 

A més, pel que fa a la Passada dels Tres Tombs de Cerdanyola destaca que és una festa tranquil·la, amb un recorregut suau, un esmorzar de qualitat, la priorització dels carros per sobre del cavall i on té cabuda tothom.

Jordi Garsaball agraeix la feina de totes les persones, entitats i anunciants que fan possible que la festa llueixi any rere any, així com reconeix la tasca dels fotògrafs que capten moments únics que serveixen per anar creant un arxiu històric de la festa.

El secretari dels Arriers i Arrieres destaca que un altre dels trets característics de la festa de Cerdanyola és la de donar protagonisme a les escoles de la ciutat, amb l’objectiu de transmetre la tradició a les noves generacions. Enguany el centre que rebrà la bandera petita de l’entitat serà l’Escola Escaladei, amb els banderers infantils Èric Fidalgo i Fermín, Carla Claveria i Saavedra i Roger Martínez i Andreu, alumnes de 6è. 

Programa de la festa

La festa de Sant Antoni Abat, patró dels animals, comença avui divendres -15,30h- amb la rebuda de la bandera infantil per part de l’alumnat del l’Escola Escaladei, en compliment de la rotació que es realitza cada any per les diferents escoles de Cerdanyola.

La mostra de jocs i esports tradicionals tornarà a la plaça de Sant Ramon a partir de les 11 hores de demà dissabte 13, coincidint amb la celebració del tast de bitlles catalanes i el taller de guarniment de carros amb flors i vegetació a càrrec de Bambalina. A partir de les 12h ca n’Ortadó acollirà l’activitat Contes dels tres Tombs i de com van tornar a la ciutat, amb Susagna Navó

El dia gran de la celebració serà el diumenge 14, que s’obrirà amb la matinal dels Trabucaires de Cerdanyola i el lluïment dels Joves Diables a la plaça de l’Abat Oliba i els carrers de Sant Martí i de Sant Ramon -a partir de les 8.20 hores-, la concentració a casa del banderer Miquel Soler- per anar cap a l’església de Sant Martí on l’ofici de la missa comptarà amb la participació de la Coral Collserola -9.30 hores-. Durant tot el matí hi haurà el Mercat dels tres Tombs amb productes de proximitat a la plaça de l’Abat Oliba.

La concentració de cavalleries, carros i carruatges es realitzarà al Parc Tecnològic del Vallès -on l’associació gastronòmica El Pansalet oferirà l’habitual esmorzar- i des del carrer dels Artesans s’iniciarà a les 12 hores la passada dels Tres Tombs que recorrerà els carrers més cèntrics de la ciutat.

La benedicció dels animals -a les 13.30 hores- es farà al carrer de Lluís Companys, al costat de l’Ajuntament, per evitar que els cavalls rellisquin amb les llambordes del carrer de Sant Martí.

Concurs fotogràfic

D’altra banda,  l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer), amb la col·laboració d'Arriers i Arrieres de Cerdanyola, organitza el 2n Concurs de Fotografia de la Festa de Sant Antoni.

En aquest certamen, l’Afocer convida als amants de la fotografia a “capturar l'essència i l'alegria d'aquesta celebració tan especial”, destacant  a més que enguany se celebra la 25a edició d'aquesta Festa a Cerdanyola”.

El concurs està obert a totes les persones que desitgin participar, independentment de la seva experiència fotogràfica. Cada concursant podrà presentar un màxim de 5 fotografies que reflecteixin la màgia i la diversitat de la Festa de Sant Antoni. Els interessats podran inscriure's al concurs a través del lloc web d'Afocer, www.afocer.cat 

Revista de la Festa de Sant Antoni Abat