La ciutadania proposarà i votarà el destí de 150.000 euros del pressupost
13 de setembre de 2024 a les 7:32El govern municipal ha presentat la campanya de pressupostos participatius 2024-25 en què la ciutadania podrà proposar inversions per millorar Cerdanyola amb un màxim de 150.000 euros de cost i posteriorment votarà el destí d’aquestes inversions entre 15 propostes finalistes.
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destaca que l’objectiu d’aquesta iniciativa és que la ciutadania tingui una eina més de participar en la vida pública i en la millora de la seva ciutat i posa l’exemple dels parcs d’aigua proposats pel Consell d’Infància i Adolescència de Cerdanyola (CIAC).
Santi Moro, regidor de Participació i Transparència, ressalta que aquests pressupostos participatius permetran conèixer necessitats plantejades per la ciutadania i que el veïnat mateix voti les que considera prioritàries en un procés amb caràcter inclusiu, democràtic i transparent que contempla també l’execució de les propostes guanyadores de la votació. Moro remarca que “una ciutat es construeix millor si ho fem junts”.
El coordinador de l’àmbit de Ciutat del Coneixement, Miquel Morales, detallava el funcionament del procés en què tothom podrà presentar les propostes que desitgi, ja sigui de forma individual o en nom d’un col·lectiu o entitat, i sense necessitat d’estar empadronat a la població. Posteriorment, en el període de votació, es podran optar per tres de les 15 propostes finalistes i només votaran persones empadronades i majors de 16 anys.
Com serà el procediment?
La presentació pública d’aquesta iniciativa es farà en una sessió informativa el 19 de setembre a les 19 hores al Museu d’Art de Cerdanyola i del 20 a l’11 d’octubre s’obrirà el termini per dipositar el formulari amb cada proposta, que inclourà la demanda de la necessitat que vol resoldre aquesta inversió. Entre novembre i desembre es farà un període de validació tècnica de les propostes rebudes, en què s’eliminaran aquelles que sobrepassin el pressupost destinat, no siguin tècnicament viables, no siguin competència municipal, vagin en contra de normatives o protocols aprovats per l’Ajuntament -com el Pla d’Igualtat, per exemple- o que suposin un cost de manteniment extraordinari. En aquest sentit, Morales posa l’exemple d’una xarxa de bicicletes pública que obligaria a un pressupost posterior elevat de manteniment i substitució dels vehicles.
La construcció d’equipaments de dimensions reduïdes, la reforma o millora d’altres ja existents, actuacions en mobiliari o instal·lacions urbanes o la millora d’espais públics com carrers, parcs, entorn natural, zones verdes o places són alguns dels exemples a què es podran destinar aquests 150.000 euros d’inversió.
La tercera fase de la campanya de pressupostos participatius serà la celebració, al gener de 2025, d’una jornada per prioritzar les propostes que passaran a la votació final, que es farà entre març i abril de l’any vinent entre 15 propostes aspirants. L’execució de les propostes guanyadores serà la darrera fase d’aquesta iniciativa que els responsables municipals destaquen que neix amb voluntat que sigui recurrent en els pròxima anys. En aquest cas, no es descarta que la quantitat de 150.000 euros d’inversió creixi en pròximes edicions d’una iniciativa que serà, d’entrada, biennal, per poder fer una execució i un seguiment del projecte efectiu.
Una pàgina web, cliqueu, completa la informació sobre aquesta iniciativa i la manera de participar en la proposta de prioritats i la seva votació.