La comarca declara l'emergència climàtica al Vallès Occidental
17 de setembre de 2019 a les 11:25El Consell d’alcaldies del Vallès Occidental ha aprovat declarar l’emergència climàtica a la comarca. Aquesta declaració vol ser el marc on activar, el més aviat possible un Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire i la creació d’una taula política comarcal i totes les accions que se’n derivin, incidint també en la sensibilització a la ciutadania. El batlle cerdanyolenc, Carlos Cordón, ha participat d’aquesta reunió.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat que “aquest acord no és un mer formalisme institucional i per tant posem en marxa els treballs per redactar el pla de mesures i actuacions.És essencial la coordinació de les mesures que es preguin i que afectaran a tots els municipis”. Giménez, alcalde de Castellar, destaca que “sabem que són pioners com a territori i volem ser-ho, perquè per la nostra situació i les característiques de la comarca som especialment vulnerables”
El Consell d’alcaldies ha acordat instar el Consell Comarcal a iniciar els tràmits per a la redacció i aprovació del Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire. I també, instar el Consell Comarcal a la creació d’una taula política comarcal que impulsi l’elaboració del Pla esmentat, conjuntament amb els ajuntaments de la comarca no inclosos ja en cap altre pla supramunicipal, que identifiqui les mesures a emprendre, la seva temporalització, eventual finançament i resultats esperats.
En l’acord també s’insta el Consell Comarcal a desenvolupar l’estratègia de manera coordinada amb el Vallès Oriental en el marc de l’estratègia d’acords i col•laboració entre les dues comarques, i també en col·laboració amb el Baix Llobregat, i coordinadament amb Comitè Estratègic del PEMV (Pla Específic de Mobilitat del Vallès), atesa la problemàtica comú que afecta l’eix Baix Llobregat-Vallès. Un altre punt de l’acord és sol·licitar a la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona suport tècnic, econòmic i polític a aquesta iniciativa.
El Vallès Occidental té declarats 12 dels seus 23 municipis com a Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric per superar els nivells de contaminació en diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), segons el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire de la Generalitat de Catalunya, aprovat el setembre de 2014. Entre aquests municipis hi ha Cerdanyola.
La contaminació atmosfèrica dels 40 municipis de la Regió Metropolitana de Barcelona és una contaminació local que té una afectació a reduïda en extensió a Catalunya, només afecta al 2,3% del territori, però en canvi, afecta a un 60% de la població catalana: més de 4,6 milions d’habitants.
Acord en relació a la lluita contra la pobresa energètica
El Consell d’alcaldies ha manifestat que els ajuntaments del Vallès Occidental no assumiran els deutes generats per les companyies energètiques. També s’ha aprovat un acord on s’insta el govern de la Generalitat a prendre el lideratge polític en la defensa dels drets energètics, especialment dels i les ciutadanes més vulnerables, treballant de manera transversal per fer complir la llei.
En l’acord del Consell d’alcaldies es reclama a les companyies energètiques que compleixin tots els punts de la Llei 24/2015 pel què fa a Pobresa Energètica i que no duguin a terme pràctiques comercials abusives.
També es sol·licita a la Generalitat de Catalunya el desplegament de la llei 24/2015 així com l’aprovació de normatives que regulin l’accés a uns serveis mínims energètics a famílies vulnerables: un mínim de 2’3Kw de potència màxima i un bo social real per trams segons la renta per persones vulnerables.
Un altre punt de l’acord és instar les companyies energètiques a elaborar –conjuntament amb el Consell Comarcal- un protocol d’atenció a les famílies vulnerables àgil per totes les parts, companyies, famílies vulnerables i Serveis socials, facilitant els tràmits i incloent acords de pagament per aquestes famílies, tal com ja es va sol·licitar a Endesa el mes de juny durant la reunió de la ‘Comissió tècnica Comarcal de Gestió Energètica Social’.
Canvi de denominació
Un altre acord pres ha estat també el canvi de denominació de l’òrgan, passant de Consell d’alcaldes i alcaldesses a Consell d’alcaldies