La comissió de seguiment valora molt positivament el primer any de mandat
14 de juny de 2004 a les 0:00Avui dilluns 14 de juny es compleix un any del ple d’investidura que escollia a Antoni Morral com alcalde de Cerdanyola. Fruit dels resultats de les eleccions municipals del 25 de maig del 2003, es formava un govern municipal integrat pels 7 regidors d’IC-V/EUiA, els 4 regidors de CiU i els 2 regidors d’ERC; deixant en l’oposició als 8 regidors del PSC, els 3 del PP i el regidor, ara regidora, del PAS.
Transcorregut el primer any de mandat, els integrants de la comissió de seguiment creada per garantir el compliment del pacte de govern, han fet balanç de la feina feta fina ara, un balanç que tots qualifiquen de positiu.
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, parlava “d’un any intens, en que els socis de govern hem treballat colze a colze, amb reunions setmanals de la comissió de seguiment i reunions mensuals dels nostres 13 regidors. En ocasions ha resultat esgotador, però queda compensat per la il·lusió dipositada en les enormes possibilitats d’aquesta ciutat, on podem marcar una pauta històrica”.
L’alcalde destacava que es van trobar un Ajuntament en fallida econòmica i una organització dels seus recursos humans basada en una manera de treballar marcada per la improvisació i la falta de planificació, “hem estat patint les carències d’una màquina rovellada, el que requereix un esforç polític titànic, de definir objectius i fixar el rumb de l’acció política. Fins ara hem fet una feina interna, no del tot visible, que va fent-se tangible dia a dia i que tots podran percebre en poc temps”.
Antoni Morral ha destacat el tomb que s’ha donat al planejament de la Plana del Castell i l’aposta definitiva per una ciutat de la universitat, negociant activament amb la UAB a través de cinc comissions de treball per encarrilar el futur. Un altre aspecte destacat ha estat el pla d’inversions del mandat, “22 projectes que s’hauran de materialitzar en un repte que ha deixat el llistó molt alt. Alguns d’aquests projectes ja tenen subvencions assignades a través dels fons PUOSC o, per primera vegada en la història d’aquesta ciutat, amb fons FEDER. Encara ens queda per confirmar algunes subvencions via Diputació, però l’important es haver planificat amb unes estratègies ben definides que van més enllà del mandat”. L’alcalde assegura que passat l’estiu es podrà lliurar a la ciutadania per al seu debat el mapa d’equipaments, el pla d’aparcaments soterrats i el projecte de l’eix cívic del centre ciutat. En definitiva, “un balanç força positiu perquè hem complert els principals eixos que ens vam fixar al formar el govern, gestionar amb austeritat, planificar al màxim, modificar el planejament de la Plana del Castell i endreçar l’organització interna de l’Ajuntament”.
El portaveu del grup municipal d’IC-V, Rafael Bellido, pensa que governar en coalició implica compenetrar-se i aquest primer any ha servit per conèixer-se millor, afirmant que “de cap manera estem parlant d’un mandat de transició, sinó d’un mandat de transformació de la ciutat, una ciutat amb enormes possibilitats, en la que hem de millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans, on sigui més fàcil conviure i realitzar-se com a persones”. Bellido també ha parlat de la intensa feina feta de portes endins i de la dinàmica de tranversalitat entre àrees que s’ha creat, el que permet “una acció de govern cohesionada on es poden resoldre totes les discrepàncies”.
La portaveu del grup municipal de CiU, Consol Pla, ha qualificat d’imprescindible el paper de la comissió de seguiment, passant a exposar algunes de les actuacions desplegades per les àrees d’influència de la seva informació, “com la tasca de dignificació de les instal·lacions de la Policia local, la recuperació de la Policia verda, l’atenció a la problemàtica generada per la violència domèstica, la remodelació dels mercats municipals i d’alguns carrers i places que serviran per donar una empenta al comerç de la ciutat. En l’àmbit cultural hem aconseguit tornar a tenir una programació estable a l’Ateneu i ara estem pendents d’algunes subvencions per treballar a fons el tema del catàleg de patrimoni i del poblat de Ca n’Olivé”. Consol Pla solament s’ha mostrat disconforme en un punt respecte a l’acció de govern durant el primer any i feia referència a la Plana del Castell, en la que “no podem estar satisfets al veure com el projecte de la Plana del Castell no ha avançat com s’esperava. En un any s’hauria d’haver modificat el planejament vigent i amb aquesta proposta de modificació fer partícips als ciutadans per aportar els seus suggeriments per elaborar la proposta definitiva i tirar-ho endavant. En canvi estem com al principi”.
La portaveu del grup municipal d’ERC, Montserrat Puig, reconeixia que el primer any de mandat ha estat un any intens d’aprenentatge polític, “on el que més ens ha sorprès és el ritme lent que acaba imposant la inèrcia de la maquinària administrativa a totes les accions polítiques que es volen emprendre”. També s’ha referit a la dependència de les inversions externes per tirar endavant alguns projectes, “com és el cas de les escoles bressol o l’auditoria per determinar l’estat dels centres educatius de primària, ja bastant envellits. La manca de recursos econòmics ens ha travat, però hem treballat a fons per establir canals de col·laboració amb les AMPAS o tractar el tema de la conciliació d’horaris familiars i escolars, o de la creació d’un centre obert d’atenció a la infància. En l’àrea de Serveis Socials estem pendents de trobar un nou local que ofereixi unes condicions dignes tant als treballadors com als usuaris. Són temes que s’han endarrerit, en part per la falta de planificació d’anteriors governs, com el CAP Uralita o l’escola a Canaletes, que ens han obligat a anar fent pedaços, però que acabarem solucionant, tot i que en ocasions haurem de demanar una mica de paciència als ciutadans i una molta de celeritat a les administracions competents”.
Finalment, el regidor de EUiA i membre de la comissió de seguiment, Josep Balcells, ha preferit centrar-se en la cultura del pacte, parlant “de la pluralitat del govern, on s’encabeixen tres grups municipals i cinc partits polítics, trencant un monopoli de fer les coses que ja durava 25 anys. Hem aportat una manera diferent de fer política, d’acostar-nos a la gent i de treballar per l’interès general. Ja més personalment destacaria la creació d’una regidoria nova, la de Drets Civils, que permetrà obrir espais d’actuació nous a la ciutat, marcant-se com a objectius immediats un servei de mediació, atenció a les parelles de fet i un congrés comarcal de la gent gran”.
Els integrants de la comissió de seguiment han coincidit finalment en assenyalar que ara és el moment d’engrescar a la ciutat per participar opinant i actuant, obrint un debat constant. Tots s’han mostrat d’acord en que una vegada planificat el model de ciutat que es vol, fer-lo arribar on calgui perquè es sàpiga i demanar les complicitats necessàries per fer-ho possible.