Una nova start-up de computació quàntica s’instal·la al Parc de Recerca UAB
26 de novembre de 2020 a les 9:47L’empresa Qilimanjaro Quantum Tech, que aplica la investigació en computació quàntica a la resolució de problemes de càlcul complexos, ha ubicat part del seu equip al Parc de Recerca UAB (PRUAB) com a spin-off de tres grans centres d'investigació: l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) -ubicat al campus de l’Autònoma-, el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i la Universitat de Barcelona (UB).
L’empresa, de nova creació, ja està participant en importants projectes internacionals, com per exemple, el FET-Open H2020 AVaQus, concedit per la Comissió Europea i liderat per Pol Forn-Díaz, investigador de l'IFAE, que és cofundador i cap de l'equip de maquinari de la nova start-up cerdanyolenca. Altres fundadors de l'empresa són Artur García Sáez, investigador de l'BSC; Jose Ignacio Latorre, professor de la UB, pioner de la informàtica quàntica al nostre país i director del Center for Quantum Technologies de Singapur; i completen Víctor Canivell i Jordi Blasco, que aporten experiència executiva en els sectors informàtic i de fusió i adquisició d'empreses (M & A), respectivament
Des de Qilimanjaro consideren que la informàtica quàntica és el nou paradigma informàtic que ofereix capacitats informàtiques més potents que els ordinadors convencionals i suposa “una solució clau per als desafiaments crítics de la indústria de semiconductors”, presents en quasi tots els dispositius elèctrics del món.
Qilimanjaro compta amb un equip de hardware i de software centrats en el desenvolupament de qubits, mitjançant la tècnica de coherent quantum annealing. D’aquesta manera, ofereixen processadors i serveis per a aplicacions específiques, com l’optimització de problemes de logística o de machine learning.
L'empresa de computació quàntica farà ús de la sala blanca de el Centre Nacional de Microelectrònica (CNM) al campus de Cerdanyola per a la construcció de xips. A més, els primers prototips de la màquina es van desenvolupar a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).
Un dels objectius de Qilimanjaro és la captació de talent. El seu equip està format per investigadors del Japó, la Xina, Holanda, Irlanda i Alemanya, entre d'altres. També compta amb el suport d'assessors líders mundials de el sector quàntic.