Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • La concessió del Bosc Tancat torna a protagonitzar un Ple sense que això afecti...
La concessió del Bosc Tancat torna a protagonitzar un Ple sense que això afecti a l'obertura per a l'estiu

La concessió del Bosc Tancat torna a protagonitzar un Ple sense que això afecti a l'obertura per a l'estiu

1 de març de 2024 a les 10:35

La cessió del contracte de gestió de la Zona Esportiva Municipal (ZEM) Bosc Tancat de l’empresa Gimnàs Atlante Vallès a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Gestión Deportiva SF Diedri i el compliment d’una sentència favorable a un anterior concessionari del Bosc Tancat, la societat Sport Natura Rural, van centrar el debat de la sessió del Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola del mes de febrer. Això no afecta a l'obertura del servei per aquest estiu.

 

Pel que fa a la cessió del contracte, des del govern municipal, el regidor de Contractació, Javier Sánchez, destaca la contínua millora empresarial de les últimes concessions de la ZEM Bosc Tancat, context en què s’emmarca aquesta formalització de la cessió del contracte entre Gimnàs Atlante Vallès SL i la UGT Getsión Deportiva SF Diedri, formada per dues mercantils, Gestión Diedri i Woman Lleida.

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya, però, el portaveu, Íñigo Enterria, criticava que l’última adjudicació d’aquesta concessió “es va fer amb informes desfavorables tant de contractació com d’intervenció” i que es presentava al Ple un punt informatiu -no requeria votació- “quan els tècnics municipals diuen que no s’ha presentat tota la documentació requerida”. “Després passa el que passa”, afegia Enterria que insistia que tots els grups estan d’acord en què “el Bosc Tancat s’ha d’obrir, però s’ha d’obrir bé i els concessionaris no poden fer el que vulguin”.

Sánchez subratllava que és cert que hi ha aquests informes desfavorables, però “també d’altres que certifiquen que aquesta documentació no s’ha de presentar” i que la nova empresa millora la situació de l’anterior. De fet, el regidor del govern insistia que “és el mateix notari el que diu que no és necessari” el document requerit, relacionat amb una escriptura.

Pel que fa a la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 6 de Barcelona, estima el recurs interposat per un anterior adjudicatària d’aquesta concessió de la ZEM Bosc Tancat, Sport Natura Rural, contra acords plenaris dels anys 2013 i 2018.

Des de l’oposició, tant En Comú Podem com Junts van criticar la manera d’arribar aquest punt al plenari municipal, considerant que no s’ha informat bé als grups polítics, mentre ERC considera que aquesta sentència és el resultat d’una decisió al Ple l’any 2018, amb govern de Compromís per Cerdanyola, quan considera que la major part de l’oposició es va deixar arrossegar per la postura del PSC que “per erosionar el govern va anar en contra dels interessos” públics.

Això va obrir un debat sobre el mandat amb Carles Escolà a l’alcaldia (2015-19) en què l’actual batlle, Carlos Cordón, va explicar que el govern de Compromís amb suport d’ERC i CiU “va néixer per desplaçar el partit que havia guanyat les eleccions”, però que el PSC sempre ha tingut la voluntat d’estendre la ma.

El portaveu de Guanyem, aleshores regidor de Compromís, Ivan González, considera que aquesta conversa entre Enterria i Cordón constata que el PSC va voler bloquejar l’acció del govern, tot i que fos perjudicial per la ciutadania, i que en el seu moment, un regidor de l’oposició li va dir que s’havia decidit no tirar endavant una moció de censura contra Escolà, que ja estava pactada entre PSC i ERC, per deixar “deixar coure a foc lent al govern”.

En relació a la sentència, Enterria assegura que la proposta del govern de Compromís al 2018 deia que el pla de viabilitat presentat per Sport Natura no era l’adequat i Rural i que si el plenari ho hagués admès així, la sentència seria diferent.

La regidora de Serveis Jurídics, Sonia Rodríguez, manifesta que aquesta és una interpretació subjectiva d’Enterria, i que aquest tema “es podria haver portat millor i molt abans”, però destaca que el fet és que la conseqüència és una sentència” que s’ha d’acatar perquè és cosa jutjada”. Rodríguez indica que si s’ha d’aclarir alguna cosa més a l’oposició es farà, “però la sentència s’ha d’acatar, agradi o no”.

Habitatge

Un altre tema judicial obria un debat sobre la política d’habitatge. Es tracta de la personació de l’Ajuntament, com a part codemandada, en el recurs interposat per diverses entitats del sector immobiliari i la propietat urbana contra la declaració com a zona de mercat residencial tensionat de diversos municipis, entre ells el de Cerdanyola.

La regidora d’Habitatge, Sonia Rodríguez, subratllava que fa molts anys que no fa polítiques d’habitatge i que la situació és molt al límit a Cerdanyola en relació als preus tant de lloguer com de venda. Rodríguez esperes que la llei suposi un pas important per arribar a un consens que millori la situació per fer un parc públic d’habitatge.

El regidor d’ERC Albert Turon replicava que a Cerdanyola any rere any es pressuposten quantitats per a polítiques d’habitatge que són insuficients i que “després tampoc s’executen”, al temps que feia una crida al consens sobre una matèria tant important. Per a Turón, els avenços a la Generalitat i a l’Estat en la regulació de zones tensionades mostra que “la política és útil quan els partits es posen d’acord en iniciatives que milloren la vida de la gent” i creu que això ha passat al Parlament i al Congrés i que “ s’hauria d’aplicar a nivell local”. Turon afegia, en relació al recurs judicial, que “és comprensibles que la minoria que acumula beneficis a costa de la majoria vulgui defensar els seus privilegis”.

Rodríguez aclaria que no volia criticar a l’actual govern d’ERC a la Generalitat, sinó que fa molts anys que no hi ha polítiques d’habitatge real a Catalunya i creu que això ha provocat “la situació desbordant actual” en què espera que el pacte de pressupostos suposi un pas endavant important.

Per la seva banda, el portaveu d’ECP, Pedro Arco, insistia que cal fer habitatge públic municipal ja que només s’influeix si es forma part del mercat”. Per a Arco, sinó és així “no es regularà el preu dels lloguers per molta bondat que tingui la llei”.

Altres temes

Altres temes acordats al plenari van ser l’adhesió, amb vot contrari de Guanyem, a l’European Forum per Urban Security, que segons el regidor de Seguretat Ciutadana, Jaume Folch, permetrà participar en una xarxa d’expertesa que donaria suport a polítiques de seguretat i promoure una visió estratègica de la seguretat urbana i el suport, amb l’oposició de Vox, al manifest del 8M-Dia Internacional de les Dones.

Les modificacions de pressupost, per un total de 69.667 euros, per ampliar convenis amb entitats com Batúcamela, la Banda de l’Agrupació Musical, la Casa de Aragón,la Fundació Roser de Maig o la Casa de Andalucía o fer nous amb associacions com els pessebristes, Amical Mauthausen, túnel del terror o Propera Parada Cerdanyola també es van aprovar.

En el ja habitual debat sobre els reconeixements d’obligacions amb proveïdors de serveis que no tenen contracte en vigor, els relacionats amb el Parc Esportiu Municipal Guiera van ser protagonistes. En aquest cas, el regidor d’ECP Pedro Arco indica que es constata que no es sap gestionar amb concessions i que el bon funcionament del CEM Xarau mostra que no passa el mateix amb la gestió directa i que per tan caldria estudiar la gestió directa a Guiera per evitar que “acabem per pagar tots els plats trencats”. Javier Sánchez va respondre des del govern que cada cas és diferent i que s'ha de triar el model de gestió més adequat per a cada servei.

Mocions: totes aprovades, tret de les presentades per Vox

Pel que fa a les mocions, es van aprovar els textos per una gestió rigorosa i eficient en l’acollida de persones nouvingudes -presentada per ERC i ECP-; el de suport a la mobilització de la pagesia davant la crisi del sector agrari i la necessitat de fer polítiques per la sobirania alimentària -presentada per Guanyem; el delimitació dels habitatges d’ús no residencial i impuls de polítiques públiques d’habitatge -presentada per Guanyem, ERC i ECP-; i la moció per convertir les piscines públiques de Cerdanyola en refugis climàtics -presentada per ERC-.

Es van rebutjar, sense entrar a debat, el textos presentats per Vox: dues mocions, per fer de la Setmana Santa Bé Immaterial Local i per la supressió del tribut Metropolità i una delaració institucional -que fins ara sempre s’havia presentat d’aquesta forma un text consensuat i ara només obtenia el suport de Vox i PP- sobre l’assassinat de dos guàrdies civils en una operació contra el narcotràfic a Andalusia.