La Covid persistent, que afecta entre un 10% i un 20% dels contagiats, es tractarà com una malaltia crònica
18 de març de 2021 a les 11:17El Departament de Salut ha presentat una guia clínica per a atendre les persones que presenten símptomes persistents de COVID-19 a Catalunya i que serveixi per consensuar l’atenció integral d’aquestes persones per millorar la qualitat i l’equitat en la seva atenció.
La Guia considera com a cas qualsevol persona amb el diagnòstic clínic de COVID-19 que, posteriorment a la fase aguda de la malaltia, a partir de la tercera setmana, continua presentant algun símptoma relacionat amb la infecció, ja sigui de manera persistent o oscil·lant. De fet, un cop superada la fase aguda, s’estima que en entre un 10 i un 20% dels casos hi ha persistència de símptomes, que poden ser molt variats i fluctuants. Els més freqüentment associats a la COVID-19 persistents són dispnea, tos, fatiga, dolor toràcic, palpitacions, febre o febrícula, artràlgies i miàlgies, símptomes digestius, cefalea, símptomes cognitius, formigueig i adormiment, pèrdua total de l’olfacte o del gust, dermatitis i conjuntivitis.
El codirector del Pla director de les malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor, Xavier Surís, ha remarcat la voluntat d’oferir una atenció el màxim ordenada, organitzada i consensuada possible. La guia estableix que per a la gran majoria de les persones afectades prevaldrà l’atenció centrada en els equips d’atenció primària. Cada cas tindrà un abordatge integral amb suport dels professionals, d’una banda dels de salut mental i dels equips de rehabilitació, quan calgui; i de l’altra en coordinació amb les unitats de treball social, si en els casos es detecten factors de risc social.
La portaveu del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la COVID-19, Sílvia Soler, demanava a la conselleria que "la guia sigui un document viu que no acabi als calaixos" i espera que vagi acompanyada de la formació de metges en covid persistent; la creació d’una unitat postcovid a cada àrea sanitària i la coordinació organismes salut pública amb una única línia estratègica.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut destacar que "la guia incorpora la visió de gènere, ja que els símptomes afecten més a dones d’edat mitjana i tenen un greu impacte en la seva qualitat de vida".
La guia estableix que l’atenció primària serà l’eix vertebrador de l’atenció, de manera que serà on es farà la primera valoració dels casos i, si escau, la corresponent derivació especialitzada. En aquest sentit, hi haurà professionals coneixedors d’aquesta afectació que permetrà que el coneixement de la malaltia s’estengui tant entre els professionals com entre la ciutadania.
Per últim, no es pot perdre de vista que les repercussions emocionals derivades de la situació generada per la pandèmia COVID-19 en molts casos acaben tenint un impacte en la salut mental. Molts dels estats emocionals associats a la persistència de símptomes COVID-19 s’han d’entendre com els que pot causar qualsevol malaltia crònica sobre l’estat emocional de la persona afectada.