La Declaració de Barcelona reforça el compromís de l'Administració amb els parcs tecnològics
5 de juliol de 2007 a les 0:00El conseller d’Innovació, Universitats i Empreses de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet, va presentar la Declaració de Barcelona a la cloenda de la XXIV Conferència Internacional de Parcs Científics i Tecnològics (IASP). Huguet remarca “la importància d'unes polítiques públiques de suport als Parcs Científics i Tecnològics com a eixos centrals del sistema d'innovació, de desenvolupament empresarial i de reequilibri territorial”.
Segons el conseller Huguet, la Declaració ha de servir de “clar missatge cap a les administracions públiques i altres agents que intervenen en la presa de decisions”. Huguet va expressar el compromís del Govern català per portar a la pràctica la Declaració. “El reforçament del paper dels Parcs Científics i Tecnològics en el sistema de recerca i innovació català sera un eix d’actuació fonamental en la generació d’entorns d’innovació”, va afegir.
La Declaració de Barcelona ha estat signada pels assistents a la XXIV Conferència Internacional de Parcs Científics i Tecnològics, celebrada a Barcelona i que ha reunit a més de 800 representants de 67 països.
Últimes sessions de la Conferència
Bengt-Äke Lundvall, professor d'Economia a la Universitat d'Aalborg i especialista en innovació empresarial, va tancar el cicle de conferències de la XXIV Conferència Internacional de la IASP. "Jo sempre dic que la creativitat és a la innovació com la sal a la cuina: necessària, però massa et pot arruïnar el plat. Imagina't que en una ciutat tots els arquitectes fossin clons de Gaudí!", ha explicat.
Lundvall ha desmitificat el procés creatiu, assegurant que "les persones innovadores sempre porten problemes a la resta, o sigui, que també s'han d'incorporar al sistema persones que sàpiguen resoldre problemes. Separar la creativitat de la resta del procés productiu no és una bona idea".
Cerimònia de clausura i relleu de Johannesburg
A la cerimònia de clausura, Malcom Parry, membre del consell assessor de la IASP, ha resumit els 67 "papers" o ponències presentades a la Conferencia com un esforç ingent per reflectir la transferència de coneixement de les economies desenvolupades a les economies emergents. "Els parcs científics i tecnològics són infraestructures que tenen un cost, que cal que sigui transparent en el seu retorn a la societat". Parry ha ressaltat que els "parcs tenen com a objectiu obtenir diners de la ciència i la tecnologia" les conferències de la IASP serveixen per posar en comú què es pot fer per aconseguir-ho, què es pot fer per estimular encara més la demanda de Parcs científics i tecnològics, que són agents creadors del software de l'emprenedor i de l'entorn en què operen. A Barcelona -afegia- hem aprofundit en les necessitats, els vincles i els sistemes per configurar-lo i, especialment, els que poden provocar la creativitat imprescindible per a la seva eclosió. Segons Parry, hem delimitat els "models" per assolir aquest objectiu, els processos que els caracteritzen i que, al seu torn, desemboquen en nous models, a partir de l'aportació i l'experiència dels practitioners i de casos d'estudi concrets. I, tanmateix, la qüestió del misteri de la font de la creativitat perdura.
Un cop finalitzada la intervenció de Malcom Parry, Francesc Martos, conseller delegat i director general del Parc Tecnològic del Vallès, ha passat el relleu de la XXV Conferència de la IASP que tindrà lloc a Johannesburg, el setembre de 2008. El 2009 serà a Raleigh, Durham (EUA), i el 2010 a Daejon City (Corea del Sud).