La deixalleria de la UAB es transforma i s’inclou a la xarxa de laboratoris d’innovació oberta
5 d'abril de 2024 a les 12:11La deixalleria disposa d’un nou espai, el Circulab, per innovar en l’economia circular i l’ecodisseny. El nou laboratori és un dels resultats del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Circular B30.
La deixalleria de la Universitat Autònoma de Barcelona s’ha reinventat i transformat afegint a les seves instal·lacions el Circulab, un espai en el que els residus es converteixen en recursos que mitjançant processos de recerca, de reparació i de transformació tornen a la cadena de valor amb una segona vida.
La deixalleria es va construir als anys 90 seguint la filosofia de l’època en la que els residus no tenien cap valor però la situació, en l’actualitat, és ben diferent. Des del 2021, en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial Circular B30 s’ha constituït una xarxa de laboratoris d’innovació oberta en la que l’objectiu és el residu zero. D’aquesta xarxa en forma part el nou Circulab, creat per facilitar processos de reparació, intercanvi i reutilització o transformació i revalorització de recursos, tal i com explicava el rector de la UAB, Javier Lafuente, en l’acte de presentació dels resultats del projecte Circular B30 que també servia per inaugurar la nova instal·lació.
El Circulab disposa de dos espais diferenciats. D’una banda, el magatzem en el que trobem un espai en el que s’ofereix un servei de Borsa de material reutilitzable. Qualsevol persona, institució o associació pot sol·licitar material per reaprofitar-lo.
El director de la UAB Open Labs, Alfons Miàs, explica que el Circulab és un “node d’economia circular, un punt per revaloritzar un producte i tornar-ho a ficar en el mercat de valor”. Segons Miàs, en aquest laboratori parteixen de la idea que els residus no existeixen i que són “una invenció humana que ens va bé per a l’economia però no per a la sostenibilitat”.
En l’espai de magatzem també es troben les prestatgeries del material de laboratori. El laboratori, precisament, és el segon espai diferenciat del Circulab. Es tracta d’un espai de generació d’idees, creació i producció de projectes d’innovació, formació i emprenedoria.
La UAB compta actualment amb 55 alumnes, molts d’ells cursant graus, postgraus o màsters relacionats amb aquest espai. Alfons Miàs explica que la comunitat universitària pot acudir al Circulab per investigar, trobar solucions i transformar els materials. Però aquest espai no només pot ser utilitzat per la comunitat universitària sinó que també es contempla com “un punt de trobada del territori des d’on transformar el territori”. Aquestes necessitats reals d’empresa, ciutadania i administració pública es poden abordar des del Circulab, segons Miàs.
De moment ja hi ha tres projectes en marxa en el laboratori, tots ells relacionats amb les necessitats de l’entorn. Un exemple és el que s’impulsa des de l’Escola d’Enginyeria de la UAB per fer filament amb plàstic reciclat i material conductor per imprimir plaques base.
Al Circulab es pot evidenciar que no hi ha residu, segons explica Alfons Miàs. A més, en aquest espai equivocar-se està premiat perquè és la manera de tenir la certesa de que el camí que s’estava seguint és erroni.
Qué es fa al laboratori?
Durant la inauguració del Circulab es van realitzar, dimecres passat, visites guiades per conèixer amb més detall qué és el que es fa en aquestes instal·lacions. En el següent vídeo podem veure com, amb un residu de plàstic, s'està creant un separador de pàgines de llibre per llegir estirat i només haver d’agafar el llibre amb una mà.
Servei de deixalleria
A més del Circulab, la deixalleria de la UAB continua prestant els mateixos serveis de sempre de recollida de residus que no es poden dipositar als contenidors viaris de reciclatge. Això sí, fomentant sempre l’economia circular de reutilització, reparació i transformació.
La deixalleria està situada al darrera de l’aparcament de Ciències Nord, al costat del Parc de Bombers. L’horari és de dilluns a divendres de 9h a 13.30h i de 15.30h a 17.30h. També es pot trucar al telèfon 93.581.33.97.
Els residus acceptats a la deixalleria són:
- Acumuladors, aerosols, adhesius.
- Bateries, bateries de cotxe, bombetes.
- Cartró, cartutxos de tinta, cosmètics.
- Dissolvents
- Electrodomèstics, embalatges domèstics, envasos, envasos de plàstic, envasos de productes especials.
- Ferralla, fluorescents, fustes.
- Líquids de fotografia.
- Material de cotxe, material informàtic i electrònic (ordinadors, impressores, televisors, cables elèctrics, mòbils, etc.), material tèxtil, metalls, mobles de fusta, mobles metàl·lics.
- Olis de motor, olis vegetals.
- Paper, pa sec, pesticides i altres tòxics, piles, pintures, plàstic, pneumàtics, productes de neteja.
- Radiografies, restes de jardineria i poda, runes i terres.
- Sabates
- Vidres i ampolles de cava.