La família de Can Pau fa una important donació d'eines i estris de pagès per al Museu d'Història
16 de febrer de 2021 a les 9:27
La família de Can Pau ha donat al Museu d'Història de Cerdanyola el que els seus responsables destaquen com "un importantíssim conjunt d'eines, estris i maquinària vinculada a les feines i la vida a pagès". Aquest material s'integrarà ara al projecte de renovació de la museografia de la masia de Can Coll que estan elaborant els tècnics de l'Ajuntament i els del Parc Natural de la Serra de Collserola.
Fonts del Museu d'Història expliquen que aquesta donació és "un conjunt molt important per a la recuperació de la història de la Cerdanyola rural", format per més de 200 objectes de tipologia i funcionalitat molt diversa, vinculats a la vida domèstica i les feines del camp, entre les quals destaquen una espectacular trepitjadora de corrons per premsar raïm. La donació es complementa amb materials vinculats a les cavalleries i elements vinculats a l'elaboració del vi. En aquests moments els materials de Can Pau s'han dipositat en diferents espais del Museu d'Història on s'estan inventariant. Posteriorment es portaran a restaurar.
Aquest material se suma als fons procedents de Can Fatjó del Molí, de Cal Peret Boter i de Josep Escoda, entre d'altres donacions realitzades per famílies de la ciutat. Tots aquests conjunts han fet possible la configuració d'una àmplia col·lecció de material etnogràfic i des del museu subratllen que la ciutadania podrà gaudir d'aquest patrimoni amb el nou projecte de renovació de la museografia de la masia de Can Coll. El projecte vol explicar una molt llarga etapa històrica que va des de la dissolució de l’Imperi Romà fins a principis de segle XIX, quan comença a crear-se el nucli urbà del que avui coneixem com Cerdanyola.
Aquest espai, explicava el director del Museu d'Història, Joan Francès, el dia de la seva presentació pública al gener de 2020, tindria com a referent les instal·lacions del Centre d’educació ambiental del Parc de Collserola de can Coll i en ell s’instal·larien elements de la vida pagesa de la ciutat, entre ells aquestes col·leccions cedides que documenten àmpliament el passat agrícola –especialment vinculat amb la vinya- de Cerdanyola.
Des del museu insisteixen en destacar "la generositat d'aquesta donació que, com les altres, expliquen la història d'una família i d'una forma de viure que va durar generacions a Cerdanyola", tot subratllant que així s'assegura que "aquest passat es conservi en benefici i per a gaudi de tothom".