La Fiscalia es querella per abocaments il·legals de residus tòxics al Centre Direccional
13 de gener de 2021 a les 18:25El Jutjat d'instrucció número 1 de Cerdanyola investiga la querella presentada per la Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona sobre un presumpte abocament il·legal de residus tòxics a uns terrenys del Parc de l’Alba de Cerdanyola. En total s'haurien abocat 604 tones de residus en un acte que la Fiscalia qualifica de "risc greu per l’equilibri dels sistemes naturals i la salut de les persones exposades”.
La Fiscalia presenta querella contra dues empreses ferrovelleres de Barberà del Vallès, BDR Y M i P92, i les acusa d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient que inclou també un altre abocament, també presumptament il·legal, a Hostalets de Pierola. La investigació afecta a mitja dotzena de persones, la majoria d'elles amb llaços familiars, responsables de la posada en marxa d'una fragmentadora de metalls sense autorització que generava residus tòxics. D’acord a la querella, la ferralla contaminant es va llençar de forma il·legal en uns terrenys del Parc de l'Alba -fins a 604 tones entre 2018 i 2019- i a l'abocador Can Mata dels Hostalets de Pierola, a la comarca de l’Anoia, només apte per a residus inerts.
Residus tòxics i perillosos
La ferralleria, que funcionava des de 2004, va demanar al 2016 una llicència ambiental per a desballestar vehicles fora d'ús i recuperar els metalls valoritzables, que l'Ajuntament de Barberà hauria rebutjat atorgar “per insuficiències en la documentació justificativa i explicativa“. Tot i no tenir llicència, la Fiscalia entén que els querellats van posar en marxa, “de manera clandestina i sense cap tipus d’autorització ambiental”, una fragmentadora de metalls i una separadora de metalls recollint des de llavors motors i aparells elèctrics de manera irregular.
Aquesta activitat produïa quantiosos residus de fragmentació, anomenats FLUFF-LIGHT, catalogats com a perillosos per contenir ploriclorurs de Bifenial, uns compostos organoclorats que no es degraden ambientalment i que els éssers vius acumulen i assimilen en les cadenes tròfiques. L’escrit del Ministeri Públic indica que s’ha demostrat la seva relació amb “determinats tipus de càncer i disruptors hormonals, afectant a la reproducció i el normal desenvolupament del sistema immunològic”.
Abocaments a Hostalets de Pierola
La Fiscalia indica que, tot i ser coneixedors d’això, els querellats van portar els residus a un abocament de materials inerts d’Hostalets de Pierola “amb la finalitat d’evitar els elevats costos econòmics que comportava la seva eliminació com a residus perillosos”. A més, així evitaven que es descobrís que actuaven sense l’autorització necessària. En el període comprès entre els mesos de octubre de 2018 i juliol de 2019, els querellats van realitzar almenys 6 viatges per abocar residus provinents de la fragmentadora de metalls a l’abocador Can Matas.
Abocaments al Centre Direccional
Paral·lelament, van procedir a la realització d’abocaments dels residus generats per la fragmentadora en uns terrenys del Parc de l’Alba, tocant a la carretera de Sant Cugat, amb la col·laboració del vigilant de seguretat d’aquests terrenys, també querellat per la Fiscalia. Així, l'1 de gener de 2019 van aconseguir la signatura d'“una autorització per poder emmagatzemar en els terrenys residus de fragmentació per temps il·limitat”. El Ministeri Públic subratlla que els querellats eren “plenament coneixedors del risc que suposava pel medi ambient l’abocament de residus perillosos en uns terrenys aptes només per rebre residus inerts”.
Aquests terrenys els havia ocupat una bòvila que gestionava l'empresa ICCC, però van ser expropiats pel Consorci del Centre Direccional al 2008 i l’11 de febrer de 2019 es va procedir a la seva ocupació definitiva. L’empresa encarregada de les tasques de desconstrucció de les instal·lacions existents i condicionament dels terrenys va ser la que “va poder comprovar que en els terrenys hi havia grans acumulacions de residus que inicialment van ser valorats com a tòxics i objecte d’abocament il·legal”. Entre l’11 i el 26 de febrer de 2019, l’empresa va comprovar que els abocaments anaven en augment fins que personal tècnic del Consorci del Centre Direccional va accedir al recinte i “es van trobar el camió ploma propietat de la mercantil P92 a prop d’una gran quantitat de sacs i restes que semblaven residus triturats”. Els querellats, aleshores, van dir que disposaven d’una autorització firmada pel conseller delegat de l’empresa que gestionava l’antiga bòvila, ICCC, el dia 11 de febrer, “tot i saber que els terrenys havien sigut objecte d’ocupació definitiva pel Consorci de l’Alba” i on s'autoritzava al vigilant dels terrenys “a emmagatzemar per temps il·limitat el material que cregués oportú i carregar bigues de l’empresa”.
Els fets van ser denunciats davant la Policia Local de Cerdanyola pel Consorci del Centre Direccional i un dels querellats va argumentar que s'havia tractat d'una confusió. Les investigacions iniciades arran de la denúncia constaten, segons la Fiscalia, que es van abocar 604 tones de residus en un acte considerat de “risc greu per l’equilibri dels sistemes naturals i la salut de les persones exposades”.