La Forja denuncia casos de repressió al Vallès
25 de juny de 2018 a les 13:12La plaça de Sant Ramon va acollir un acte, organitzat per La Forja, el jovent independentista de Cerdanyola, juntament amb el CDR i Alerta Solidària, per donar a conèixer diferents casos de persones encausades al Vallès, en el marc de diverses vagues generals i manifestacions legals, com a mostra de "repressió per part de l'estat de moviments dissidents".
Audios
25-06-2018 La Forja 1
25-06-2018 La Forja 2
25-06-2018 La Forja 3
25-06-2018 La Forja 4
26-06-2018 La Forja 5
Alguns dels recents casos judicials més mediàtics com el d'Iñaki Urdangarín o l'excarceració provisional de La Manada, posen en evidència, segons una representant de la Plataforma Antifeixista, "la injustícia espanyola còmplice de les oligarquies que encara ara tenen el poder" i només així, amb aquesta complicitat, es pot explicar "la impunitat amb la que actua el feixisme".
Aquesta és la principal conclusió de l'acte Repressió al Vallès que es va fer divendres a la plaça Sant Ramon organitzat per La Forja, conjuntament amb el CDR Cerdanyola i Alerta Solidària.
L'acte, va voler explicar els precedents de "l'escalada repressiva de l'estat contra la lluita feminista i la lluita antifeixista" amb la presència de diferents persones del Vallès encausades en el marc de vagues generals o manifestacions legals. Perquè, segons van explicar, "manifestar-se o ser dissident amb la situació política i social és un potencial motiu de repressió per part de l'estat".
Els casos del Vallès
Així, l'Estel explica que va ser una de les persones que va tallar les vies de Sants durant la vaga general del 8N de l'any passat. Es van produir identificacions i van acusar diferents persones de desordres públics que pot arribar fins a 5 anys de presó. "Ens van detenir per negar-nos a anar a declarar i fer ús d'un motiu legítim, com és una vaga legal", indica. El cas està en fase d'instrucció.
Estel comenta que el fet d'estar encausada no ha afectat en res la seva militància i, segons remarca, la repressió "no ha aconseguit per res desmobilitzar-nos". Tot i que segueix "igual d'activa", sí que han canviat les seves tasques i ara es dedica a aspectes més tècnics. A nivell personal, sí que viu amb més angoixa perquè "has d'estar vigilant quines anteraccions tens al teu entorn".
Néstor indica que el seu cas s'engloba en el marc de les diverses protestes estudiantils per la baixada de taxes a la universitat, aprovada al Parlament al 2016, però que encara no s'ha fet efectiva. Segons destaca, "s'ha anat a buscar des d'un principi a la gent del moviment estudiantil, ara en son uns 40 estudiants encausats". En el seu cas, li demanen 4 anys de presó per desordres públics i altres delictes per una vaga en la que va participar l'11 de maig 2017.
Néstor recalca que a nivell col·lectiu la repressió no ha afectat a la seva militància perquè s'han continuant fent mobilitzacions, però admet que sí li ha afectat a nivell personal perquè intenta "no estar a primera línia".
Júlia, representant de la Plataforma Antifeixista, comenta que aquesta entitat va néixer arran dels fets ocurreguts a la Universitat Autònoma de Barcelona a l'abril de 2016 quan joves de Societat Civil Catalana van posar una paradeta informativa a la UAB. Es va organitzar un moviment espontani de protesta per la seva presència i es van viure diversos aldarulls. Tres membres van estar acusats de diferents delictes com coaccions, amenaces, desordres i injúries a la bandera.
La representant de la Plataforma Antifeixista critica que la repressió "és un factor limitador molt greu perquè, en el nostre cas, som un col·lectiu d'acció directa i si ens encausen persones, aquestes ja no poden estar a primera línia i perdem força".
La Maria, membre de la campanya #8milmotius, està encausada pel tall de les vies dels Ferrocarrils Catalans a Sant Cugat durant 2 hores en el marc de la vaga feminista del 8M. Per aquelles accions hi ha 7 incloses en un procés d'investigació judicial. Els Ferrocarrils es van personar com a acusació i demanen 26 mil euros de multa, a més d'estar acusades d'un delicte de desordres públics.
Maria denuncia el paternalisme per part dels Mossos d'Esquadra quan van tallar les vies dels Ferrocarrils per ser dones i van notar "el doble càstig", per la seva condició femenina i el fet de participar en una acció directa.
Es tracta, diu, "d'una repressió patriarcal" i això fa que ara s'ho pensi dues vegades abans de participar en alguna acció, però també "tens més empatia amb altres casos".
Per a Álex Elgió, membre d'un col·lectiu musical present a tot Espanya, recorda que fa 1 any i mig el va venir a buscar la Guàrdia Civil acusant-lo de tres delictes per les seves lletres de cançons de rap. Ja ha estat condemnat, però la sentència encara no és ferma, tot i això, assegura "no tenir esperances en aconseguir l'absolució" perquè "els tribunals són feixistes i perseguiran qualsevol tipus de dissidència".
Explica que a ell sí que aquest fet sí que li ha afectat els seus espais de militància, però l'ha servit per aprendre altres formes de lluita perquè ha vist quines eines té l'estat "per reprimir-nos".
Després de la xerrada es van fer un seguit de concerts Tots els beneficis obtinguts amb el bar instal·lat a la plaça van ser per a les persones encausades del 8N.