La Fundació Vicente Ferrer vol superar els 3.000 apadrinaments de nens de l'Índia
28 de novembre de 2006 a les 0:00La Fundació Vicente Ferrer torna a posar en marxa la Cibermarató per assolir el màxim número d'apadrinaments possibles que permetin ajudar les comunitats d'Anantapur, a l'Índia. L'exjesuita treballa des de fa dècades per millorar la situació dels intocables d'una de les regios més pobres del gegantí país asiàtic.
+1 Tu sumes és el lema de la campanya amb que la Fundació Vicente Ferrer vol superar els 3.000 apadrinaments aconseguits a la primera edició d'aquesta cibermarato que es realitzarà fins el 20 de desembre. Amb 18 euros al mes, es pot ajudar a una comunitat que formen 1.784 pobles amb més de 2'5 milions d'habitants ja que les aportacions d'apadrinament no es destinen a una sola persona, sinó al conjunt d'Anantapur.
Anantapur
Anantapur és la regió de l'estat india d'Andhra Pradesh on treballa l'entitat que Vicente Ferrer va crear al 1996 per assegurar la continuitat d'un projecte que començava a posar en marxa als anys 60 en la zona m´´es àrida del país després del desert de Rajasthan, una zona on "no hi ha greus conflictes puntuals, sinó una carència extrema i continuada". A Anantapur, que pot traduir-se com Ciutat de l'infinit, les intervencions esporàdiques són insuficients per combatre les dificultats d'una població rural que pateix el sistema de castes de l'Índia que encara jerarquitza la societat tot i estar oficialment abolit.
Aquest sistema deixa sense casta un grup de persones, els dàlits o intocables, que estan condemnats a realitzar els treballs més servils i humiliants de la societat i que la fundació treballa perquè recuperin la seva dignitat amb un treball comunitari en habitatge, sanitat, educació, atenció als discpacitats, ecologia, estabilitat social, comerç solidari o dona.
Ana Belén Cañaveras, responsable de comunicació d el'entitat, indica que les aportacions es destinen a projectes de tot tipus i que, tot i que l'apadrinament és la manera més coneguda de col.laborar-hi, no és l'única. De tota manera, la Cibermarató vol intensificar aquesta ajuda i superar la fita de 3.000 apadrinaments de la primera edició realitzada l'any passat.
Apadrinar un nen
Belinda Sánchez és una veïna de Cerdanyola que col.labora amb la fundació. Sánchez manifesta que el teu apadrinat t'informa puntualment per carta de les millores que es realitzen a Anantapur amb aportacions com la teva, al marge d'explicar-te coses sobre la seva vida i enviar-te fotografies i dibuixos.
Cañaveras manifesta que qualsevol padrí té l'oportunitat de conèixer el fruit d'aquest treball a Anantapur. De fet, Belinda Sánchez és una d'aquestes col.laboradores que ha estat a Anantapur, una estada que "humanament" li va marcar "un abans i un després". La cerdanyolenca explica l'impacte que va tenir amb la rebuda a la regió índia "amb grans mostres d'agarïment i de total generositat de persones que t'ofereixen tot el que tenen amb un rostre que després felicitat". Belinda remarca el treball realitzat per la Fundació Vicente Ferrer en un "territori que era un desert i que ara té cobertes les necessitats més bàsiques" gràcies a un treball constant que ha fet que refermi el seu compromís amb l'entitat.
La campanya d'apadrinament es realitza a través de la pàgina web de la fundació, on també s'hi pot trobar altres tipus d'informacions i testimonis. L'entitat també disposa d'un telèfon d'informació: 902 370 377.
Vicente Ferrer
Nasacut a Barcelona al 1920, Vicente Ferrer va arribar a l'Índia com a misioner jesuita al 1952 i va començar a treballar amb els més pobres amb tot tipus d'ajuda humanitària, però aixecant la inquietud dels ditigents del país que van obligar a la seva expulsió del país al 1968 arran de la publicació de l'article La revolta silenciosa al semanari india de major difusió. Una campanya de protesta promoguda per pagesos de la zona va provocar que Indira Ghandi permetés al tornada d'un Vicente Ferrer que va crear aleshores la Riral Development Trust, organització per desenvolupar Anatapur, únic lloc on va ser acollit. Al 1970 deixava la Companyia de Jesús i al 1996 creava la fundació que porta el seu nom.
Des d'aleshores ha assolit tots els reconeixements possibles, sent Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia 1998, Creu de Sant Jordi 2000, Presonatge destacat de la història del segle XX per la UNESCO a 2001, Premi a l'Esperit Olímpic del COE 2002 i etern candidat al Premi Nobel.