La Generalitat anuncia un fons de 10 milions per a l'erradicació de l'amiant
28 de novembre de 2022 a les 10:09El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat la creació de l’Oficina per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya amb una dotació inicial de 10 milions d’euros per erradicar l’amiant de Catalunya.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat la creació de l’Oficina per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya amb una dotació inicial de 10 milions d’euros per erradicar l’amiant de Catalunya.
La propera llei de pressupostos de la Generalitat incorporarà un fons específic amb una dotació inicial de 10 milions d’euros per erradicar l’amiant de Catalunya, segons ha anunciat Pere Aragonès, tot destacant que l’eliminació de l’amiant és “és un repte de país i una prioritat del Govern”.
Aquesta Oficina per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya incorporarà personal per executar Pla Nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya, que el president de la Generalitat assegura que “ja està ben encarrilat” i que s’aprovarà durant els primers mesos de 2023. Aragonès explica que aquest any s’ha posat en marxa un cens per localitzar la presència d’amiant així com la formació de professionals i l’any vinent el govern de la Generalitat impulsarà la Llei d’erradicació de l’amiant a Catalunya, que ha qualificat com “una norma àmpliament reivindicada”.
Convenció contra l'amiant
L’anunci d’Aragonès s’ha produït aquest cap de setmana durant la seva intervenció a la Convenció contra l'amiant i les seves conseqüències, Per un país lliure d’amiant organitzada per la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i Jubilats de Macosa-Alstom afectats per l'amiant, en què ha participat, entre molts altres ponents, el pneumòleg cerdanyolenc Josep Tarrès, un dels principals estudiosos sobre l'efecte de l'amiant en la salut. Durant aquesta intervenció, el president de la Generalitat ha agraït la tasca de les associacions d’afectats i al moviment veïnal i sindical i els ha traslladat la voluntat que a partir d’ara “hi hagi un punt d’inflexió”.
Els organitzadors d’aquesta jornada, per la seva banda, esperen que serveixi de punt d'inflexió per mobilitzar tots els sectors implicats amb l’objectiu d’incidir en l'administració i els diversos estaments de la nostra societat “perquè s'assumeixi amb determinació la total erradicació de l'amiant”. El manifest de la jornada destaca la necessitat immediata de tenir un cens correcte de l'aminat, dotar-se d'unes infraestructures dimensionades per acollir de manera adequada els residus dels més de 4,2 milions de tones de fibrociment que es calcula que hi ha a Catalunya i que s'aprovi sense més demora el Pla Nacional per l'Erradicació de l'Amiant amb la corresponent partida econòmica.
En aquest moment es llegeix el manifest "Per un país lliure d'amiant!". Volem un "Pla Nacional d'Erradicació de l'Amiant a Catalunya, ja!" i una "Llei d'Erradicacio de l'Amiant a Catalunya, ja!". Llegiu-lo ?? pic.twitter.com/Zx5QzscRCT
— Favb (@FAVBcn) November 26, 2022
Cerdanyola i Uralita
Recordem que Cerdanyola és una de les poblacions més afectades per aquesta xacra ja que la primera i més gran fàbrica de fibrociment de tota Espanya, Uralita, es va instal·lar a la nostra ciutat al 1907. Va estar activa durant 90 anys. Estudis científics han demostrat que l’amiant, a més de provocar diverses patologies, algunes d’elles molt greus com la fibrosi pleural o l’asbestosi, és l'únic causant de la totalitat de mesoteliomes (un càncer específic, molt agressiu, originat a la pleura i a altres mesotelis), així com d’un 10-15% dels càncers de pulmó i d’alguns càncers de laringe i esòfag. A més s’estima que més del 70% de l’amiant instal·lat al país ha arribat al final de la seva vida útil (30-35 anys) incrementant la quantitat de fibres que s’alliberen al medi ambient.