La Generalitat aprova la modificació del planejament a la Plana del Castell
14 de juliol de 2005 a les 0:00La Comissió d'Urbanisme de Barcelona (CUB), organisme depenent de la Generalitat, ha aprovat la modificació del planejament urbanístic a la Plana del Castell. Això significa donar el vist-i-plau definitiu al planejament global acordat entre els governs de la Generalitat i de l'Ajuntament de Cerdanyola i que modifica l'aprovat en el passat mandat. Per altra banda, el Pla Parcial que ha de detallar les actuacions en aquest planejament es debatrà al Ple de l'Ajuntament en la sessió ordinària d'aquest mes de juliol.
L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, es mostra molt satisfet de l'aprovació provisional de la modificació del planejament urbanístic a la Plana del Castell perquè "significa que s'ha consolidat l'ampliació de sòl protegit entre Cerdanyola i Sant Cugat". Morral, que assistia ahir a la reunió de la CUB en la seva condició de membre de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), remarca que aquesta aprovació referma unes negociacions de dos anys iniciada entre els socis de govern en el moment d'acordar el pacte municipal i, posteriorment, amb els successius governs de la Generalitat amb Convergència i Unió (CiU), primer, i amb el tripartit autonòmic després.
En referència a aquest projecte, l'alcalde anuncia que el pròxim Ple Municipal ordinari del mes de juliol -previst inicialment per al dia 28- debatrà el Pla Parcial "que s'ha anat treballant en paral.lel". Aquesta planificació ha de detallar els usos del sòl que ordenen el planejament urbanístic global aprovat ahir per la CUB i, per tant, concretar on i com han d'estar les zones d'equipaments, residencial, de serveis, verda o d'activitat econòmica del sector. Un cop aprovat el Pla Parcial per l'Ajuntament també haurà de passar a l'aprovació de la CUB de la Generalitat.
L'EMD, com eina de descentralització
Aquest mes també es preveu debatre en sessió plenària extraordinària la proposta d'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) a Bellaterra. Antoni Morral indica que aquesta fórmula permetrà integrar millor Bellaterra en el conjunt de Cerdanyola amb la cessió d'algunes competències que poden ser ben gestionades des de la proximitat sense que això afecti a altres que han de ser centralitzades com la gestió de residus, la neteja viària o l'enllumenat.
L'alcalde, que recorda que l'EMD és un compromís electoral i de govern, assegura que "no suposarà cap desequilibri en la distribució de recursos econòmics" al territori i que només suposa descentralitzar gestió, però no augmentar l'aportació de diners a aquest sector del municipi.
Respecte l'aposta pel model de districtes anunciada pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) en detriment de l'EMD, Morral afirma el govern treballa en l'ordenació territorial de la ciutat per millorar l'eficàcia en la gestió amb "districtes, sectors o barriades, el nom no fa la cosa". L'alcalde indica que es pot constituir una EMD a Bellaterra perquè la llei ho permet per nuclis allunyats del centre urbà del municipi.
Es manté la reivindicació d'hospital de referència
La consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, presentarà el Pla Sanitari del Vallès Occidental al Consell d’Alcaldes de la comarca que es farà el dia 19. Antoni Morral, que es mostra molt satisfet de la tasca de Geli al capdavant del departament de Salut pel seu objectiu de reduir els dèficits d'atenció i equipaments a la Regió Metropolitana, destaca que el govern municipal de Cerdanyola manté la reivindicació que l'hospital de Redosa sigui un centre sanitari "de referència, amb llits i el màxim de serveis possible". La consellera va manifestar la setmana passada que l’anunci sobre la planificació de llits a l’hospital de Redosa es realitzarà en el Consell d’Alcaldes del dia 19.
Per al que encara no hi ha data és per saber definitivament el destí del Pla de Gestió de Residus de la comarca anunciat pel conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, i que inclou entre la proposta d'equipaments el dipòsit de residus a la zona d'extracció d'àrids de Sugrañes. L'alcalde de Cerdanyola indica que l'Ajuntament segueix treballant amb la Generalitat sobre la gestió de residus a la població i la recepció d'ajudes per realitzar aquest tractament i que l'objectiu és signar un conveni amb l'Agència de Residus de Catalunya en aquest sentit, al temps que es treballa en el Pla de Gestió de la comarca. Morral, que anuncia que s'ha demanat la incorporació de l'Ajuntament al Consorci de Residus del Vallès Occidental on actualment no hi participava, indica que voldria arribar a acords aquest mes, però que la negociació podria allargar-se fins setembre.
L'alcalde també s'ha manifesta avui, en declaracions a Cerdanyola Ràdio 105.3 FM, sobre la realització del Mulla't per l'Esclerosi Múltiple i la marató de perruqueria en solidaritat amb l'Associació d'Afectats per l'Amiant. Morral assegura que Cerdanyola ha estat sempre una població solidària i que "això dóna fortalesa al teixit social i és un orgull per a tots". L'alcalde de Cerdanyola intueix que la ciutat "té un plus, tot i que les comparacions amb altres localitats són odioses, però hi ha una atmosfera pròpia" de connexió entre la gent que fa que reaccioni en positiu quan es necessita.