La Generalitat vol enllestir el Pla per a l’eradicació de l’amiant a Catalunya abans de finals d’any per a la seva aprovació per part del Govern
6 de maig de 2021 a les 8:20La Generalitat ha rebut el balanç d’actuacions de la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya (CEAC), l’organisme creat a finals del 2019 per abordar l’objectiu d’eliminar completament aquest material nociu a Catalunya el 2032. Abans, el 2028, s’haurà d’haver netejat aquells edificis o infraestructures de caràcter públic, com ara hospitals o centres escolars.
Una de les principals missions de la CEAC és l’elaboració d’un pla nacional que reculli totes les iniciatives necessàries per aconseguir l’objectiu d’eliminar definitivament i de manera segura l’amiant a Catalunya. Els treballs els està duent a terme la Comissió Tècnica DESAMIANT-CAT.
La portaveu del govern en funcions, Meritxell Budó, ha explicat que "la previsió és que el Pla estigui enllestit abans de finals d’any per a la seva aprovació per part del Govern, però atès que la tasca del Pla és de llarg recorregut, s’ha treballat en mesures de caràcter prioritari que ja s’estan implementant, com la formació en la matèria de treballadors de les administracions públiques catalanes o la posada en funcionament del portal divulgatiu d’Amiant.cat".
La Comissió Tècnica continua redactant el Pla Nacional entorn a diverses línies de treball con l’elaboració d’un cens de materials i productes que contenen amiant; estudiar el sistema de finançament i les diferents possibilitats de fons per assolir els objectius del Pla; incrementar el coneixement de la població en general envers l’amiant per influir en un canvi de comportament; o Garantir la correcta gestió dels residus amb amiant.
En l’àmbit legislatiu, el Govern està redactant l’Avantprojecte de llei per a l’erradicació de l'amiant, del qual es disposa ja d’un primer esborrany de l’articulat de la Llei. La intenció és que es pugui disposar d’un text normatiu el més elaborat possible en uns 3 mesos, per iniciar la seva tramitació per aprovació del Govern, a finals del 2021.
De cara a la propera legislatura, la CEAC proposa una actuació en dues fases. Una primera de planificació, durant la qual el Govern adopti l’acord de creació d’un programa que permeti donar continuïtat a la tasca realitzada els darrers mesos, i una segona fase que permetrà l’execució de les mesures proposades al Pla, el seu seguiment i avaluació. Pel que fa a aquesta segona fase, la CEAC aposta per l’aprovació d’un decret llei que permeti, entre altres, donar resposta a les necessitats més urgents abans l’aprovació definitiva de la Llei.