La Generalitat proposa que Cerdanyola i la Regió Metropolitana passin a Fase 1
18 de maig de 2020 a les 22:48Cerdanyola podria entrar en la Fase 1 del desconfinament el pròxim dilluns, 25 de maig, si el ministeri de Sanitat accepta la proposta del departament de Salut perquè les tres regions sanitàries metropolitanes -Barcelona, Metropolitana Nord (on s'emmarca Cerdanyola) i Metropolitana Sud-, cosa que permetria avançar en la desescalada en la nostra ciutat.
El departament de Salut proposa que, a partir del proper dilluns 25 de maig, diversos territoris del país avancin de fase. En concret, que la ciutat de Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud passin a la fase 1; mentre les regions sanitàries del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt-Pirineu, avancin cap a la 2. La Generalitat ja ha enviat al govern Central aquesta nova proposta de desconfinament,.
Aquest avançament a la fase 1 es realitza, segons la Generalitat, perquè s’està constatant que es manté l’evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva-. Salut considera que a això cal afegir el fet que ja faci dies que s’ha impulsat la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos amb la disposició de proves PCR a l’atenció primària, cosa que "fa concloure que ja és un bon moment per a fer aquest pas de fase".
Taula d'indicadors facilitat avui per la Generalitat
Què es pot fer a la Fase 1?
Als territoris que avancen a la primera fase es reprèn l’activitat esportiva, tant professional com no professional, amb l’aplicació de restriccions i mesures d’higiene i seguretat. També és possible reunir fins a 10 persones -sempre que resideixin a la mateixa regió sanitària, doncs sí està permès ja desplaçar-se dins la mateixa regió sanitària- ja sigui a l’aire lliure, als domicilis o a les terrasses d’establiments de restauració. En aquest sentit, les terrasses poden obrir amb la meitat del seu aforament habitual, i es pot anar a comprar o gaudir de serveis en establiments, sense cita prèvia, que no superin els 400 metres quadrats; també és possible allotjar-se en hotels i establiments turístics sense fer ús de les zones comunes. En l’àmbit de la cultura, es pot assistir a espectacles d’un màxim de 30 persones en espais tancats o 200 a l’aire lliure, visitar museus amb el 30% de l’aforament i anar a biblioteques per a préstec i devolució de materials. Per últim, es pot anar a llocs de culte si no se supera un terç de l’aforament i celebrar vetlles i enterraments de fins a 10 persones en espais tancats, per exemple.
Pel que fa a les regions que avancen a la segona fase, es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase I, amb limitacions d’aforament, com ara els restaurants amb servei de taula i les grans superfícies comercials (al 40%), sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives. En l'àmbit cultural, entren en funcionament els cinemes, els teatres, els auditoris i espais similars, limitats a un terç de l’aforament. Pel que fa altres locals i establiments diferents a aquests on es facin actes i espectacles culturals, a banda de no superar el terç de l’aforament, no es podran reunir més de 50 persones si té lloc en un espai tancat; si és una activitat a l’aire lliure, el públic haurà d’estar assegut i respectant la distància necessària, sense superar tampoc el terç de l’aforament ni reunint més de 400 persones.