La Generalitat reforçarà la ciberseguretat de les universitats catalanes després de l'atac a la UAB
21 d'octubre de 2021 a les 10:36El govern de la Generalitat inclourà les universitats que es vulguin acollir a integrar-se dins el perímetre de seguretat de l'Agència de Ciberseguretat. L'anunci s'ha fet després d'una reunió dels consellers Puigneró i Geis amb el rector de la UAB, Javier Lafuente, que ha destacat que la xarxa física de l'Autònoma estarà oberta i el sistema d'identificació personal restablert per tornar a tenir tots els serveis operatius durant la setmana vinent.
L’Agència de Ciberseguretat oferirà un programa per reforçar la seguretat dels sistemes TIC de les universitats catalanes que vulguin acollir-s’hi segons han anunciat els responsables del govern. El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, indica que l'objectiu ja no és només garantir la seguretat de la informació sinó que el cibercrim i la ciberdelinqüència "poden posar en escac serveis públics importants com la salut o el dret a l’educació", mentre la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, afirma que la ciberseguretat ha der ser "un camp de recerca i d’expertesa prioritari i un dels àmbits estratègics en recerca de Catalunya".
El passat 11 d'octubre la UAB patia un atac informàtic que afectava essencialment al sistema de virtualització que allotja una gran part dels serveis corporatius, cosa que implica que no s'han pogut utilitzar aquests serveis i aplicatius. El rector de la UAB, Javier Lafuente, explica que a finals de la setmana que ve la xarxa física estarà oberta i el sistema d'identificació personal restablert per tornar a tenir tots els serveis operatius i que la recuperació dels serveis corporatius de la universitat es produirà en les properes setmanes. El rector explica que les tasques davant aquest atac s'estan fent amb lentitud perquè l'objectiu és actuar amb seguretat per evitar problemes futurs.
Lafuente insisteix que els 'hackers' no han demanat cap rescat econòmic per desencriptar les dades, tot i que els especialistes indiquen que l'atac segueix els patrons habituals d'aquest tipus de pràctiques delictives, i que tampoc s'han robat dades sensibles. Lafuente afegeix que “sortirem reforçats d’aquesta situació demostrant la gran capacitat de reacció i fortalesa tant de la nostra Universitat com de les administracions públiques”.
El govern de la Generalitat insisteix que les ciberamenaces poden suposar un autèntic llast per a l’economia, la societat digital i per a la ciutadania i que un país digitalment avançat necessita d’un servei de ciberseguretat públic liderat i desplegat per l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, operativa des de l’1 de gener de 2020. En aquest sentit, Geis ha afegit que “quan parlem d’enfortir les infraestructures científiques del país, també incloem els serveis informàtics i digitals dels centres de recerca i de les universitats”.
Aquest tipus d’atacs s’han anat estenent tant en l’àmbit públic com en l’àmbit privat, ja que tenen un gran impacte en l’actual context d’elevada digitalització que ha deixat la pandèmia. D’acord amb l’informe de tendències del primer trimestre del 2021 que va publicar l’Agència al seu portal (ciberseguretat.cat), s’ha constatat que les organitzacions objectiu dels atacs de ransomware són cada vegada més grans. La mida mitjana de les entitats víctimes d’aquests atacs ha crescut un 400% en un any i majoritàriament es concentren en sector com l’educació, el sector públic o el sector salut.
Creació de la Cyberacademy per generar talent
A més, Puigneró també ha anunciat la creació d’una Cyberacademy, una plataforma e-learning per generar talent en l’àmbit de la ciberseguretat i promoure una major oferta formativa adaptada a les necessitats del mercat, orientada a potenciar formació universitària així com formació específica en l’àmbit de la Formació Professional. També es preveu l’impuls d’altres programes acadèmics amb la finalitat de potenciar programes de re-skilling (programes per reorientar professionals d’altres àmbits cap a la ciberseguretat).