Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La gent de Cerdanyola ja dona plasma sense sortir de la ciutat
La gent de Cerdanyola ja dona plasma sense sortir de la ciutat

La gent de Cerdanyola ja dona plasma sense sortir de la ciutat

25 de febrer de 2022 a les 15:32

Avui, 25 de febrer, s'està realitzant a l'Ateneu la primera donació de plasma que s'ha fet a Cerdanyola amb l'objectiu d'acostar aquesta possibilitat a la ciutadania perquè les donacions actuals no cobreixen més del 40% de les necessitats de Catalunya.

L'Ateneu acull des d'aquest matí la primera donació de plasma que es fa a Cerdanyola. Aquesta tarda continuarà aquesta donació que es vol convertir en una iniciativa que visiti peròdicament la nostra ciutat. 

Què és el plasma?

El plasma és un líquid transparent i lleugerament groguenc que representa el 55% de la sang. Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma.

Al plasma es troben es suspensió les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament de l’organisme.

Hi ha persones que tenen malalties per dèficit d’aquestes proteïnes, com per exemple l’hemofília, diferents immunodeficiències o el mieloma múltiple, entre d’altres. El seu tractament és l’administració de la proteïna que li falta al pacient.

Aquestes proteïnes no es poden sintetitzar artificialment, només les podem extreure del plasma de les donacions altruistes; així que l’única manera d’obtenir el tractament pels malalts és a partir de la donació de plasma.

L'únic tractament per aquests malalts és a través de les donacions i aquestes només representen entre el 30 i el 40% de les necessitats a Catalunya.

Entre aquestes proteïnes hi ha les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions; els factors de coagulació, que són responsables, juntament amb les plaquetes, d'aturar el sagnat quan ens tallem; o l'albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

L’any 2020 es van fer 19.000 donacions de plasma a Catalunya, el 2021 vam aconseguir 25.600. Tot i això, per poder cobrir les necessitats dels malalts fan falta 70.000 donacions a l’any, més del doble de les actuals.

Això obliga a comprar el plasma que es necessita a altres països, com Alemanya o Estats Units, perquè els malalts no es poden quedar sense tractament. Per revertir aquesta situació, el Banc de Sang vol facilitar al màxim la donació de plasma i fer possible que tothom pugui donar a la seva població.

Com es fa la donació de plasma?

La donació només de plasma o "plasmafèresi" consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via. La donació dura entre 45 i 60 minuts.

Tot i que la durada d’aquest procés de donació és més llarga que el de la donació de sang, com que el plasma és majoritàriament aigua, la recuperació del donant és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. Es pot donar plasma cada 15 dies.

Requisits per a la donació

El requisits per a la donació de plasma són els mateixos que per donar sang: cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i en el cas de ser dona, no estar embarassada.

Avui es fa la primera donació de plasma a la nostra ciutat, però l'objectiu és normalitzar aquest tipus de donacions i, com les de sang, que es facin periòdicament a Cerdanyola. Les persones que s’inscriguin a donarsang.gencat.cat/plasma rebran una trucada del Banc de Sang per fer una entrevista prèvia per informar del procés al donant i comprovar que no hi haurà problemes en la donació, evitant així que quedi un buit d’aquests 45 minuts en la programació prevista.

A més dels requisits genèrics hi ha criteris com que no s’hagin fet una endoscòpia recent o hagin viatjat en sis mesos a un país endèmic en paludisme i un afegit és la recomanació que les persones amb venes fràgils o molt fines -que tenen problemes per fer analítiques- no donin plasma.

Galeria d'imatges