Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • La gestió de l'aigua fa 2.000 anys centra el programa del Cap de Setmana Ibèric...
La gestió de l'aigua fa 2.000 anys centra el programa del Cap de Setmana Ibèric 2024 En Bilos i na Betinin, aantics pobladors de ca n'Oliver que cada any participen al Cap de Setmana Ibèric

La gestió de l'aigua fa 2.000 anys centra el programa del Cap de Setmana Ibèric 2024

2 d'octubre de 2024 a les 9:55

La gestió de l’aigua fa més de 2.000 anys será el fil conductor del Cap de Setmana Ibèric que es celebra aquests 5 i 6 d’octubre al Museu-Poblat de ca n’Oliver amb amb reconstruccions històriques, tallers d’experimentació i visites guiades i teatralitzades.

El Cap de Setmana Ibèric d’enguany esdevé una ocasió per descobrir d’una manera divertida a través de reconstruccions històriques, tallers d’experimentació, visites guiades i teatralitzades, tots els usos i sistemes de gestió de l’aigua que van desenvolupar els ibers ara fa més de 2.000 anys.

El Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver ha organitzat un cap de setmana amb activitats per a tots els públics, especialment el familiar. Es podrà visitar el Museu i Poblat de forma gratuïta, també l’exposició Cerdanyola, terra d’ibers a la qual es faran visites guiades. Durant els dos dies, les famílies podran participar en un joc de pistes a l’exposició temporal Al Vallès, som gent de vinya. També hi haurà una visita teatralitzada, tallers familiars i la tradicional salutació amb miralls entre els poblats de Ca n’Oliver i el del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet.

El Cap de Setmana Ibèric el celebren els diferents jaciments que integren la Ruta dels Ibers, projecte de turisme cultural promogut pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Vídeo realitzat durant l'edició del Cap de Setmana Ibèric de 2023

Programa del Cap de Setmana Ibèric a Ca n'Oliver

  • Dissabte 5 d’octubre

11 a 14:30 h i de 16:30 a 20 h
Jornada de portes obertes al Museu i al Poblat. Durant tot el dia, es podrà visitar el poblat, els edificis reconstruïts i l’exposició permanent Cerdanyola, terra d'ibers i el poblat de Ca n’Oliver, en la que els objectes, els interactius i les imatges s’interrelacionen per presentar un món que va desaparèixer fa més de 2.000 anys.

Què bevem? Aigua o vi? Al llarg de tot el dia, les famílies amb infants podran participar en un joc de pistes de l’exposició temporal Al Vallès, som gent de vinya que permetrà descobrir quina relació misteriosa tenen l’aigua i el vi.

11:30 h
Què feien amb l'aigua en Bilos i la Betinin? Visita teatralitzada al poblat durant la qual aquests dos personatges ibèrics parlaran de com era el seu poble al segle III aC i de la vida quotidiana dels seus habitants; però sobretot d'aquelles tasques relacionades amb l'aigua. En acabar, les persones participants de més de 10 anys podran degustar un tast d'infusions fredes.

17:30 h
Laietània, terra d'ibers. Visita guiada a l'exposició permanent Cerdanyola, terra d’ibers de la mà de Joan Francès, director del Museu, que parlarà sobre la cultura ibèrica i la tribu dels laietans a través dels objectes exposats, dels interactius i dels audiovisuals; posant especial èmfasi en totes aquelles tasques quotidianes vinculades a l’aigua. Majors de 12 anys.

  • Diumenge 6 d’octubre

11:30 a 14:30 h
Jornada de portes obertes al Museu i al Poblat. Durant tot el dia, es podrà visitar el poblat, els edificis reconstruïts i l’exposició permanent Cerdanyola, terra d'ibers i el poblat de Ca n’Oliver, en la que els objectes, els interactius i les imatges s’interrelacionen per presentar un món que va desaparèixer fa més de 2.000 anys.

Què bevem? Aigua o vi? Al llarg de tot el dia, les famílies amb infants podran participar en un joc de pistes de l’exposició temporal Al Vallès, som gent de vinya que permetrà descobrir quina relació misteriosa tenen l’aigua i el vi.

11 a 14 h
Aigua per a tothom.
Conjunt de tallers en què les nenes i els nens descobriran  algunes de les activitats quotidianes en les quals l'aigua era (i és) imprescindibles. Aprendran a fer cistells, a tenyir roba, a modelar peces de ceràmica a torn lent i a fer parets de fang. També veuran com es transportaven grans quantitats de líquids d’un lloc a un altre. Activitats per a famílies amb infants.

11:45, 12:45 i 13:45 h
Els poblats laietans se saluden.
Mitjançant miralls es comunicaran el Poblat Ibèric de Ca n’Oliver amb el Poblat del Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet.