Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • La infidelitat dels clients; l'adaptació dels comerciants
La infidelitat dels clients; l'adaptació dels comerciants

La infidelitat dels clients; l'adaptació dels comerciants

10 d'octubre de 2008 a les 0:00

Una conferència de Joan Elias, professor de l’Escola de Negocis d’EADA, titulada “La clientela en temps d’infidelitat” omple a vessar l’Espai Enric Granados d’un públic format per comerciants i empresaris de la ciutat. L’activitat s’emmarca dins el programa de la Regidoria de Desenvolupament Econòmic Local Formació x millorar.

Avui en dia els comerciants no poden aspirar a gaudir d’una clientela fidel, sinó a tenir “rotllets” amb els seus clients. I anar fent, de “rotllet” en “rotllet”, tenint cura d’aspectes com la pròpia formació, la imatge que s’ofereix, quin tracte es dóna al client i canviant la idea que se li ha de vendre alguna cosa per se l’ha d’ajudar a comprar. Aquests són alguns dels actius del comerç urbà, de proximitat, que Joan Elías va destacar com a primordials si els comerços volen seguir endavant. “La veritat és al carrer”, digué sovint, apel·lant al públic present perquè s’adonés de la necessitat d’adaptar-se als nous temps.
 
 
La vida ha canviat. Ja no és lineal: és circular. Els clients ja no són fidels als establiments de sempre. “Desenganyin-se: quan surten del seu comerç, ja estan mirant el del costat”, digué el ponent, qui amb un discurs loquaç, divertit, trufat de metàfores i anècdotes, anà llençant propostes als reunits perquè veiessin la necessitat d’actuar davant el pols que els fa el gran comerç i, actualment, de la tan anomenada crisi. Una paraula que el conferenciant feu acrònim de “Canvi Radical en les Idees, Sistemes, Indicadors i Solucions”.
 
Elias emfatitzà que, malauradament, després d’aquesta crisi en vindran més. Raó per la qual convé estar preparats.
 
El conferenciant proposà 10 reptes als presents per avançar:
 
  1. Complir sempre totes les promeses
  2. Reaccionar de pressa davant qualsevol contingència
  3. Tenir obsessió en els detalls
  4. Ser sempre cortès
  5. Mantenir el rol de cadascú al comerç / empresa
  6. Donar seguretat al client
  7. Donar confidencialitat a qui confia en nosaltres
  8. Ser extremadament accessible
  9. Comunicar comprensiblement
  10. Reparar les possible errades que cometem
 
Joan Elias destacà que en la conjuntura actual l’únic que val és l’acció, moure’s. Crear valor afegit, que s’ha de demostrat dia rera dia.
 
 La conferència de Joan Elias fou precedida per les intervencions de la Tinenta d’Alcalde de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Consol Pla, del Coordinador de l’Àrea de Comerç de la Diputació de Barcelona, Carles Rocabert, i del President de la Comissió de Comerç Interior de la Cambra de Comerç de Sabadell, Carles Marlés.
 
Consol Pla va destacar que des de l’àrea que presideix s’ha treballar de ferm en un programa de formació, anomenat Formació x Millorar, ajustat a les necessitats d’empresaris i comerciants. La proposta ha reeixit perquè s’hi ha inscrit 300 persones a les activitats proposades. La qual cosa, destaca Pla, constata que som davant un sector viu, amb ganes d’aprendre.
 
Carles Rocabert va explicar que des de la Diputació de Barcelona es treballa per a donar suport a les polítiques municipals de suport al comerç local. Paral·lelament existeixen acords amb les Cambres de Comerç, d’entre les quals, la de Sabadell, perquè es facin activitats de formació i assessorament al comerç. Rocabert refermava la importància de la formació.
 
Carles Marlés va qualificar de vital les actuacions que millorin la feina que fan els comerciants perquè la competència, les grans superfícies, treballen activament. Referencià l’estudi d’hàbits de consum, fet a la ciutat, en el qual es constata que els clients estan contents amb el seu comerç de proximitat però s’escapen, són infidels. Per afrontar aquesta realitat cal augmentar la formació dels professionals. La competència, ubicada fora del casc urbà, vol vendre més i treballen per millorar el tracte amb la gent, que és un dels actius del petit comerç. Davant d’aquesta realitat Marlés proposava treballar des de les associacions professionals.
 

Galeria d'imatges