Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • La Intel·ligència artificial a l’empresa, protagonista del VI Esmorzar a Can Ser...

La Intel·ligència artificial a l’empresa, protagonista del VI Esmorzar a Can Serraperera

6 de març de 2024 a les 9:35

El Servei de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Cerdanyola, amb la col·laboració de l’associació Cerdanyola Empresarial, ha organitzat una nova trobada d’empresaris de la ciutat a la Masia de Can Serraperera.

Els 'Esmorzars de Can Serra' han abordat, en la seva sisena edició, les possibles aplicacions de la intel·ligència artificial en el món empresarial: identificar quines són les àrees on es pot fer servir; s’ha de provar i tornar a provar; cal formar als treballadors i, tot plegat, s’ha de fer pas a pas per veure on pot aportar valor real.

Els jardins de la masia de Can Serraperera acollien ahir aquesta trobada del teixit empresarial de la ciutat amb les ponències de Nuria Infiesta, directora executiva i fundadora de YASYT, Meritxell Bassoles, coordinadora del programa d’intel·ligència artificial del Computer Vision Center, David Monreal, director executiu de Monreal & Meadow i Xavi Muñoz-Pascual, director científic d’Onalabs Inno-Hub. La sessió va estar dinamitzada per Núria Gras, vocal de Cerdanyola Empresarial i gerent de desenvolupament empresarial de Grassoler.

Durant l’acte, els ponents coincidien a destacar l’enorme potencial d’aquesta tecnologia que, en poc temps, s’ha posicionat com una eina útil per a les empreses, “fins i tot les que actualment poden estar més allunyades de la tecnologia”, apuntava Monreal.

L'experiència de les empreses cerdanyolenques

Muñoz-Pascual i Infiesta van posar els exemples de com l’estan duent a la pràctica en les respectives empreses. El primer va destacar que a Onalabs “la meitat de la plantilla ja treballa desenvolupant algoritmes i fent entrenament de dades per a la IA”. Infiesta va explicar que s’ha posat a treballar la IA per veure “com allarguem la vida de les persones grans al seu domicili”, amb l’ús de recordatoris, sensors que recullen dades i les comuniquen.

Durant l’acte es va assenyalar que, com qualsevol nova tecnologia, comportarà fer formació per als equips i cada empresa haurà d’investigar com l’aplica. Monreal va destacar que “cal analitzar els processos per veure quins canvis i millores es poden fer en la forma de treballar” .

Per la seva banda, Bassolas va reivindicar un canvi cultural al món empresarial, per tal que es compti “amb els treballadors, ja que són els que coneixen les necessitats i poden ajudar en els processos d’automatització”.

Per a Muñoz-Pascual, la clau és la formació i l’adaptabilitat, “el learnig by doing, cercant suports a les universitats i entre el talent jove pel que fa a la creativitat amb el software”, mentre que per a Infiesta el millor és mostrar com es creuen les dades i els resultats, com s’aporten criteris de tota mena. Bassolas va defensar la importància de desenvolupar un codi ètic, i Infiesta va recordar que ja existeix un Certificat de Transparència Algorítmica i és un camí en el qual caldrà aprofundir.

Davant la pregunta de si la IA comportarà la destrucció de llocs de feina, David Monreal va explicar que ja hi ha empreses que han substituït per IA les tasques de suport al client, “però cada nova tecnologia sempre destrueix algunes feines, en modifica la majoria i en crea de noves; això passa de fa segles. Són tecnologies que no han de fer por, no és diferent de quan va arribar l’Excel”.

La importància de frenar la fugida de talent que es ve produint des del 2017, la va destacar Bassolas, qui va recordar que ja al 2018 des de Polítiques Digitals de la Generalitat “es va anar a picar portes per veure com ho aturàvem i vam ser un dels primers territoris a definir una estratègia d’IA”. Ara hi ha dos programes europeus a Catalunya i 50 places perquè vinguin a fer recerca amb les empreses i “retenir-los aquí”. 

Els esmorzars empresarials tenen com a finalitat crear un espai de trobada per al teixit empresarial abordant periòdicament temàtiques d’actualitat. El cicle està organitzats des del Servei de Promoció Econòmica amb la col·laboració de Cerdanyola Empresarial. Fins ara, a les sessions celebrades s’han tractat temes com ara el Kit Digital, la ciberseguretat, l’Oficina de Promoció Empresarial o el Talent Femení. 

Galeria d'imatges