La JOC mostra les connexions insospitades de quatre dels grans músics de la història
4 de novembre de 2022 a les 0:16La Jove Orquestra de Cerdanyola (JOC) presentarà aquest dissabte, 5 de novembre, al teatre Ateneu un concert que, sota el títol d’Influències, reunirà quatre compositors aparentment sense connexió ja que són de diferents èpoques. La JOC ensenyarà que Händel i Telemann acabaran influenciant a Txaikovski i, sobretot, Grieg.
La Jove Orquestra de Cerdanyola (JOC) presentarà aquest dissabte, 5 de novembre, al teatre Ateneu un concert que, sota el títol d’Influències, reunirà quatre compositors aparentment sense connexió ja que són de diferents èpoques. La JOC ensenyarà que Händel i Telemann acabaran influenciant a Txaikovski i, sobretot, Grieg.
Borja Mascaró portarà la batuta en un concert en què es mostra com “els que van endavant acaben mirant enrere”. Així, una peça de Georg Friedrich Händel obrirà la vetllada musical: el Concerto Grosso I, la “primera vegada que s’independitza la música instrumental de la vocal”, al que seguirà un concert per instrument solista i orquestra, en aquest cas el Concert per a viola en Sol de Georg Philipp Telemann, que comptarà amb Núria Pujolras com a viola solista. Amb l’Elegie de Piotr Ilitx Txaikovski, el tercer moviment d’una serenata per a cordes del músic rus, es farà de pont fins a una peça del noruec Edvard Grieg, la Suite Holberg , obra de cinc moviments basada en formes de la dansa barroca. El director de la JOC explica que Grieg, a l’època del postromanticisme, analitza les danses barroques i les reinterpreta amb un estil totalment diferent però rebent influències de músics com Hándel, Telemann o Bach.
El director de la JOC explica que aquest concert combina peces molt diverses i complementàries, el diàleg entre tres solistes amb resposta de l’orquestra que es fa en el Concert Grosso de Händel, una música que defineix com a “molt fresca, quasi lleugera”, o la música trista i punyent de l’Elegia de Txaikovski a la que segueix la brillant culminació amb la Suite Holberg de Grieg.
Borja Mascaró assegura que la solista que acompanyarà la Joc és un autèntic luxe ja que Núria Pujolras és una intèrpret de gran qualitat que ha tocat habitualment amb Jordi Savall i era una oportunitat de comptar amb ella, especialment per interpretar la viola del concert de Telemann, però també de la Suite Holberg de Grieg.
Concert per a la gent gran
Borja Mascaró destaca que la JOC acaba l’any amb bon balanç d’un any que començava amb molta complicació per la pandèmia i on hi ha hagut baixes de músics que han deixat l’orquestra o la ciutat, però on hi ha hagut també noves incorporacions que han fet un relleu en bones condicions.
El director de la JOC explica que la formació acabarà l’any amb un concert molt especial al desembre que serà “al geriàtric de Cerdanyola amb un concert amb el típic repertori de Nadal”.
Borja Mascaró es va incorporar a la direcció de la JOC al 2016, prenent el relleu a la batuta de Pedro Pardo, però assegura que continua amb totes les energies en una orquestra exigent en compromís i l’aposta per propostes innovadores i atractives. El director de la JOC subratlla que la formació permet treballar amb total llibertat artística i explica, que un cop passats els moments més difícils de la pandèmia, buscaran revifar les col·laboracions amb altres formacions musicals.
El concert es farà a les 20 hores del 5 de novembre. Les entrades ja són a la venda: cliqueu.
.....................................................................................................
Entrevista amb Borja Mascaró a Cerdanyola Ràdio (105.3 FM):