La Junta de Govern aprova la convocatòria de licitació de gestió de les escoles-bressol municipals
16 de maig de 2020 a les 18:30La Junta de Govern de l’Ajuntament de Cerdanyola ha aprovat l’expedient de contractació per a la prestació del servei públic d’Escola Bressol Municipal, mitjançant concessió administrativa, per als anys 2020 a 2022. El govern destaca la necessitat d’acabar amb les pròrrogues d’un model que ja fa 10 anys que s’aplica a les escoles-bressol Montflorit, Cordelles i Turonet, millorant-lo i acabant amb asimetries, mentre grups de l’oposició, ERC i Guanyem, critiquen que s’aposti per un model de gestió privada i no municipal i que no s’hagi aprovat al Ple municipal amb debat públic de les diverses forces polítiques de Cerdanyola.
Aquesta aprovació suposa donar pas a la licitació de la gestió del servei públic d’escola-bressol municipal adreçat a nenes i nens de 4 mesos fins als tres anys davant el fet que el proper 31 d'agost finalitzen tots els contractes formalitzats per a la gestió dels centres. Aquesta única concessió es farà per un import de 315.054 euros per al que queda de 2020, 945.164 per al 2021 i 630.109 euros per a la part corresponent del curs del 2022.
El regidor d’Educació, David González, indica que aquest expedient s’ha aprovat en Junta de Govern perquè és “l’organ al que correspon l’aprovació per la quantitat econòmica, la durada del contracte i perquè “no hi ha cap modificació del model de gestió” dels últims 10 anys. González apunta que l’únic que es fa és una nova licitació del contracte “per actualitzar i millorar la gestió d’un servei essencial” amb un contracte “modern i més digne”.
Aquestes millores, explica el regidor d’Educació, passen perquè les tres escoles tindran una única empresa concessionària, cosa que facilita la coordinació de la qualitat educativa des de l’Ajuntament i disminuir asimetries ara existents, com, per exemple, “intentar garantir l’equiparació salarial” de les plantilles dels diferents centres.
González manifesta que el procés administratiu d’aquest contracte és llarg i s’espera un termini de 3 mesos fins que finalitzi, però la situació actual de pandèmia també perjudica aquestes tramitacions administratives, cosa que reclamarà estar atent als escenaris que s’obrin per saber quina és la millor opció de cara al setembre.
Crítiques d’ERC i Guanyem
Grups de l’oposició han manifestat la seva crítica a aquesta aprovació. Així, ERC assegura que el govern socialista “ha forçat els terminis de duració del contracte per poder-ho aprovar per la Junta de Govern i així ha apartat el Ple municipal del necessari debat democràtic” sobre el model idoni de gestió de les escoles-bressol en una línia "d’opacitat i precipitació" que consideren habitual al govern.
Esquerra considera que l’expedient té greus deficiències com “dubtes sobre la subrogació de tot el personal actual; no es modifica el projecte pedagògic ni organitzatiu de fa més de 9 anys; així com altres incompliments legals que podrien ser susceptibles d'una impugnació davant el el Tribunal Català de Contractes i aturar la licitació quan només queden 3 mesos per a la finalització dels actuals contractes”.
ERC aposta per la gestió pública directa d’aquest servei, “que és l’única competència exclusiva en educació que tenen atribuïda els ajuntaments”, i apunten que si el govern volia externalitzar el contracte, el més lògic hauria estat “ prorrogar els contractes actuals, i no fer-ne un de nou”.
Per la seva banda, des de Guanyem critiquen també que l’expedient s’hagi aprovat en Junta de Govern perquè consideren “imprescindible que es doni l’espai necessari per poder valorar les opcions” per aprovar-ho, destacant que aquest espai és el del Ple de l’Ajuntament. Per a Guanyem, fer-ho en Junta de Govern suposa concedir “d’amagat la gestió a empreses privades, malgrat tenir el projecte de gestió pública acabat sobre la taula des de que va arribar a l’alcaldia”.
La formació recorda que el model de gestió de les escoles-bressol està “al centre del debat polític de la ciutat” des de fa anys i que en el passat mandat es va debatre “fins a 3 vegades una proposta de gestió pública” per part del govern de Compromís, que el plenari municipal va rebutjar.
D'altra banda, a l'últim Ple municipal també Ciutadans va criticar aquesta actuació. Sonia Rodríguez, la seva portaveu, explicava que no pot ser que el govern sigui “l’únic que decideixi sobre com serà el futur” de les escoles bressol de Cerdanyola per “no emprenyar” un grup que li dona suport, en clara referència a En Comú Podem
El govern considera les crítiques alarmistes
El regidor d’Educació creu que aquestes crítiques són “alarmistes i irresponsables” i insisteix que no es privatitza la gestió perquè no es modifica el projecte sinó que s’aplica el mateix model dels últims 10 anys, “inclosos els anys de govern de Compromís”. González assegura que no es pot dir que es veta el debat quan l’expedient s’aprova “a l’òrgan corresponent amb assistència dels grups que han manifestat la seva oposició o a Comissions Informatives” prèvies i en el darrer Ple també es va abordar "sense el més mínim dubte sobre quin era el posicionament" del grup de govern. El regidor indica que fer un missatge "alarmista en un moment tan difícil com l'actual és una falta de respecte" al conjunt de la ciutadania.