La liquidació del pressupost municipal de 2021 deixa 14’6 milions de romanent
1 d'abril de 2022 a les 0:07El govern assegura que la liquidació demostra que la gestió ha millorat i hi ha solvència i una bona situació financera i l’oposició critica la falta d’execució de partides pressupostades per mala gestió i que redunden en menys serveis a la ciutadania.
La liquidació del pressupost de l’Ajuntament de Cerdanyola corresponent a l’exercici passat s’ha tancat amb un romanent de tresoreria de 14.639.011 euros i un superàvit de 9.879.119 euros. El govern assegura que la liquidació demostra que la gestió ha millorat i hi ha solvència i una bona situació financera i l’oposició critica la falta d’execució de partides pressupostades per mala gestió i que redunden en menys serveis a la ciutadania.
El debat ja s’havia vist en plenaris anteriors. La sessió de març va tornar a reviure la discussió sobre l’execució de les partides consignades al pressupost. L’oposició diu que és molt baixa, el govern, que ha millorat molt.
El regidor de Finances, Javier Sánchez, detallava els números de la liquidació del pressupost de 2021 tot destacant, a més del superàvit i el romanent de tresoreria, el deute viu de 7 milions d’euros, el ràtio d’estalvi net en un 10’20% o el ràtio de deute legal d’un 11’76%. Sánchez destaca que es compleixen els límits d’endeutament, però sobretot, assegura que es constata la solvència i la bona situació financera de l’Ajuntament.
Des de l’oposició no neguen aquestes dades, però la majoria de grups destaquen que és perquè hi ha una baixa capacitat d’execució de les partides i que això fa que no es gastin diners que haurien de servir per invertir en l’espai públic i els equipaments o per millorar serveis. La portaveu d’ERC, Helena Solà, subratllava que “no s’ha executat ni el 30% de les inversions previstes” i esmentava exemples com les actuacions als mercats de Serraperera i Fontetes, per la rehabilitació d’habitatges, per al parc arqueològic, la millora de centres escolars o, ressaltava, per ajuts socials o a les famílies. Segons Solà, l’Ajuntament no funciona i això impedeix gastar els diners en serveis que necessita la ciutadania.
Gorka Samaniego, de Cs, es va mostrar d’acord tot demanant autocrítica al govern, ja que considera “que es millori la situació anterior no fa que hi hagi una bona situació ni que no hi hagi més marge de millora”.
Igualment, Cecilia Collado, d’ECP, constatava les “bones xifres de capacitat financera i estabilitat pressupostària” però es pregunta si “és això el que ens interessa? tenir superàvit?”, tot responent que cal executar més projectes perquè “els diners arribin al veïnat”.
.............................................................................................................................................