Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • La lluita contra la segregació escolar amb conscienciació i detecció precoç de v...
La lluita contra la segregació escolar amb conscienciació i detecció precoç de vulnerabilitats

La lluita contra la segregació escolar amb conscienciació i detecció precoç de vulnerabilitats

13 de juliol de 2021 a les 11:09

El sociòleg Isaac González, professor de la UOC, considera que la conscienciació progressiva de la ciutadania, l’aposta ferma pel diagnòstic precoç de vulnerabilitats de l’alumnat i l’aplicació de la microcirurgia administrativa amb decisions que poden ser difícils són necessàries per lluitar contra la segregació escolar, ja que una adequada zonificació educativa ajudarà però no serà una garantia per impedir-la. González protagonitzava ahir a Cerdanyola una xerrada sobre la zonificació educativa,en el context del nou decret sobre programació de l'oferta educativa.

Aquest passat febrer la Generalitat aprovava el nou decret de la programació de l'oferta educativa i del procediment d'admissió en els centres del Servei d'Educació de Catalunya que el govern català anuncia com la principal mesura de les previstes en el Pacte contra la segregació escolar a Catalunya, al qual Cerdanyola es va adherir al març de 2019. En aquest context, l’Ajuntament organitzava una xerrada per a debatre  les possibilitats que hi ha al municipi sobre la zonificació educativa.

Actualment Cerdanyola està dividida en tres zones. L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, recordava que des de la Comissió de Planificació educativa, creada en el marc del Consell Escolar Municipal al 2020, s’està revisant i actualitzant les zones escolars que hi ha al municipi, en consonància amb el que preveu el nou Decret de la programació de l’oferta educativa i del procediment d’admissió als centres del Servei d’Educació de Catalunya.

Zonificació educativa i factors de segregació escolar

Isaac González manifesta que hi ha tres eixos sobre els que pivota l’establiment de la zonificació educativa: proximitat (amb un complement de bona accessibilitat); oferta suficient i equivalència escolar, és a dir que anar a una escola o altra no marqui diferència en les possibilitats d’èxit educatiu, i això vinculat a evitar la segregació escolar, afavorint que a tots els centres hi hagi la mateixa barreja cultural i de classe que et trobes a la societat.

El professor apunta que els 4 principals factors de la segregació escolar són: la segregació residencial -l’existència de barris molt diferents al municipi-; titularitat dels centres -quan més percentatge d’escola concertada hi ha, més fàcil és la segregació-; matriculació equilibrada de l’alumnat vulnerables -cal un esforç per detectar la vulnerabilitat precoç; i  mida dels centres -quan més grans, més difícil és la segregació-.

Conscienciació progressiva i diagnòstic precoç de vulnerabilitats

L’expert considera que cal conscienciació per lluitar contra la segregació i manifesta que és apostar fermament pel diagnòstic precoç de vulnerabilitats perquè si no la zonificació “pot ajudar però no fa miracles”. Isaac González indica que aquesta conscienciació progressiva de la ciutadania ha d’anar acompanyada de “microcirurgia” amb decisions que poden ser difícils. Així, posa l’exemple de que sempre és més fàcil tancar línies d’escoles que escoles d’una línia i creu que això facilita la segregació escolar.

González posa de relleu que tradicionalment el tancament de línies afecta principalment a les escoles públiques, ja que és més fàcil d’aplicar ja que amb un nombre determinat d’inscrits una escola concertada té “la renovació assegurada”, excepte el moment de renovació del propi concert,  com passarà d’aquí un any on, encara i així, poden mantenir la línia “de forma privada”.

Altres elements aportats per González van ser qüestions com que les zones educatives intermunicipals no acostumen a ser positives perquè suposen zonificar un barri ja segregat i això pot suposar garantir la segregació escolar.

El sociòleg també considera que les adscripcions directes d’escola a institut solen afavorir dinàmiques de segregació i creu que demandes legítimes de la comunitat educativa, com la baixada de ràtios, no tenen perquè generar un context menys segregat.

Xerrada sobre la zonificació educativa al canal YouTube de l'Ajuntament de Cerdanyola