La Marató de Donants de Catalunya espera arribar a les 10 mil donacions
10 de gener de 2024 a les 9:38El Banc de Sang i Teixits organitza una nova edició de la Marató de Donants entre demà dijous dia 11 i el proper 19 de gener. A Cerdanyola, la recollida de donacions es farà el dia 22 a l’Ateneu, coincidint amb el recompte final de la marató.
Arribar a les 10 mil donacions en una setmana és el repte que es planteja aquest any la Marató de Donants de Catalunya que se celebra entre l’11 i el 19 de gener sota el lema Fer-ho entre tots és molt nostre. A més dels punts fixos de recollida de sang, sobretot hospitals, també es faran més de 70 col·lectes arreu del territori. A Cerdanyola, la campanya tindrà lloc el 22 de gener coincidint amb el recompte final de la Marató que es farà a Tarragona. Com és habitual, el Banc de Sang i Teixits es desplaçarà fins a l’Ateneu de Cultura de la ciutat per fer la col·lecta al nostre municipi.
Es preveu que a Catalunya necessitin sang unes 70 mil persones al llarg de l’any i, per tal de donar resposta a aquesta demanda, el Banc de sang s’ha marcat el repte d’aconseguir 260 mil donacions durant aquest 2024.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, presentava amb la directora del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, Anna Millan, la Marató d’enguany fent una crida a l’esforç solidari per aconseguir que les persones que ho necessitin tinguin a la seva disposició un bé tan preuat com és la sang. Collboni afirma que donar sang és un gest senzill i té una càrrega de generositat molt important.
La Marató es fa cada any durant la segona setmana de gener quan les reserves estan més baixes. Segons explica la directora Anna Millan, en aquests moments hi ha un estoc de 5 dies de reserves quan l’estoc òptim és de 8 dies. Millan afirma que la participació en aquesta campanya és un acte altruista que uneix donants i receptors amb un mateix objectiu.
Paral·lelament a la marató, des del Banc de Sang i Teixits posa en marxa una iniciativa pionera, la construcció d’un castell digital que s’anirà tenyint de vermell a mesura que s’incrementin les donacions de sang. Aquest castell afegirà les donacions que es facin durant la marató i fins al 14 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang.
Anna Millan explica que aquest castell vol esdevenir un monument virtual, símbol de la solidaritat i generositat de tota la ciutadania, que anirà creixent durant aquests sis mesos amb l’objectiu d’arribar a les 130 mil donacions. Aquesta xifra és la meitat de donacions que es pretenen aconseguir al llarg de tot el 2024. L’any 2023, a Catalunya es van fer un total de 247.677 donacions de sang, 170.122 d’elles a Barcelona, i enguany es vol incrementar aquesta xifra.
Darrera de cada donant i de cada receptor hi ha una història. És el cas del Joan Carles i la Naila Bargalló. La Naila va agafar icterícia en néixer i li van detectar un problema de sang, de compatibilitat amb la sang de la mare el que va fer necessària una transfusió completa de sang. Aquesta transfusió li va salvar la vida, recorda el seu pare Joan Carles. Des d’aleshores és donant habitual i ara, ja amb 22 anys, també ho és la seva filla Naila que va rebre la sang en néixer.
Pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi els següents requisits: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i, en cas de ser dona, no estar embarassada.