La Masoveria de Can Serraparera recupera el seu aspecte per afrontar el futur formant joves de la ciutat
2 d'abril de 2007 a les 0:00El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, i l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, inauguraven divendres, les obres de restauració de l'antiga Masoveria de Can Serraparera a càrrec d'alumnes del Servei Municipal d'Ocupació. La masoveria tal i com la coneixem, data del segle XVI i fins l'any 2001 fou utiltzat com a vivenda de masovers i actualment acull el servei d'Ocupació.
El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, va comentar "el privilegi i el luxe" que suposava formar-se en un indret com Can Serraparera i remarcava la importància de que Cerdanyola recuperés part de la seva identitat històrica. Josep-Lluís Carod-Rovira també va destacar que la resatauració de la masoveria de Can Serrparera recupera una identitat de passat per donar-li una funció útil i de servei: és l'indret on es formen més de 300 persones cada dia. El vicepresident de la Generalitat va indicar que "és molt important l'aposta de Cerdanyola per l'economia del coneixement, però només se sustenten aquelles economies que tenen gent preparada de tos els sectors".
L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va comentar que la restauració "permetrà millorar molt la tasca que s'hi fa a Can Serraparera" i va remarcar que l'obra porta "l'empremta" dels dos regidors d'Ocupació d'aquest mandat: Josep Maria Mallafré i Josep Sellarès, que són, segons l'alcalde, "dues persones sensibles i detallistes amb el patrimoni de la ciutat". També va dir que l'obra havia mantingut perfectament l'arquitectura tradicional de l'època, amb molta qualitat.
Preservar el patrimoni i dotar-lo de contingut
Morral va dir que la restauració de la masoveria és un exemple de "la manera de treballar del govern" que vol preservar el patrimoni històric local per mantenir la identitat, però a la vegada li dóna un contingut que mira al futur perquè "Cerdanyola està fent una aposta per l'economia del coneixement i la innovació tecnológica perquè la ciutat sigui referència en el desenvolupament de la nova economia". Per aconseguir-ho, va dir, "es necessita la implicació de tothom: empresa i ciutadania i, en aquest sentit, Can Serrapaprera és un equipament de trobada de tots aquests sectors".
El regidor d'Ocupació, Josep Sellarès, va tenir paruales d'agraïment per als dos regidors que havien intervingut en el projecte al llarg dels últims cincs anys: el seu antecessor, Josep Maria Mallafré i a l'anterior mandat, Antonio Rodríguez. També va tenir un record per a l'aparellador que havia iniciat la restauració i per a tot el personal que havia treballat en el projecte. El regidor d'Ocupació va destacar que la restauració de la masoveria havia buscat "conservar la història i la cultura de la ciutat".
Història de Cerdanyola
Can Serraparera, actual seu del Servei Municipal d'Ocupació, va ser una de les masies més importants de Cerdanyola i el conreu de la vinya i la producció de vi algunes de les seves activitats agrícoles més rellevants.
Tot i troballes anteriors (segles XII al XV), la masoveria tal i com la coneixem, data del segle XVI i fins l'any 2001 fou utiltzat com a vivenda de masovers. Elaborat un projecte de restauració al 2001, amb una estimació inicial de 487.980 euros es van iniciar els treballs de restauració al 2002 aprofitant la col.laboració de la Generalitat mitjançant diversos plans d'Ocupació, escoles-tallers, tallers ocupacionals, cases d'oficis i també amb recursos propis dels Servei Municipal d'Ocupació fins a la seva finalització al març de 2007. Amb la finalització d'aquestes tasques, l'edifici de l'antiga masoveria passa a formar part de l'equipament formatiu i de serveis del Servei Municipal d'Ocupació.