La millora del finançament local protagonitza les mocions plenàries
29 de novembre de 2024 a les 9:38Totes les mocions debatudes al Ple municipal de novembre es van aprovar amb referència a qüestions com la necessitat de millorar el finançament de les administracions local o l’emergència habitacional, entre d’altres.
ERC presentava una moció per l’assoliment d’un nou model just de finançament local que reclama una nova llei de Governs locals i de finances locals de Catalunya que permeti donar resposta a les necessitats del món local i “avançar cap a un model més suficient, més anivellador i més solidari”. El text també reclama a la Generalitat que convoqui el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2025-2028 i el doti amb una partida mínima de 600 milions d’euros.
L’altra moció que abordava aquest finançament la presentava ECP per reforçar l’autonomia local a través de la inversió sostenible en què s’insta el Govern de l’Estat a modificar la Llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera per eliminar l'obligatorietat de dedicar el superàvit prioritàriament a la reducció del nivell d'endeutament
Una altra moció d’ERC busca agilitzar el finançament de medicaments pel tractament de malalties greus amb un text que insta al Ministeri de Sanitat i a les empreses farmacèutiques a complir amb els terminis recomanats per tal d'agilitzar el finançament públic i l'accés efectiu als pacients dels medicaments autoritzats pel tractament del càncer de mama metastàtic.
ECP plantejava una moció sobre l’emergència habitacional, a la que s’afegia com a proposant ERC, que insta a Congrés i Parlament a declarar aquesta emergència per adoptar “mesures urgents i efectives per garantir el dret a un habitatge digne”. Això, subratlla la moció, reclama desenvolupar plans d´habitatge integrals i ambiciosos que abastin totes les dimensions del problema habitacional, des de la construcció d’habitatge públic fins a la regulació del mercat del lloguer, passant per la rehabilitació d’edificis i la simplificació de tràmits administratius.
Una cinquena moció aprovada, també presentada per ECP, demana una reforma legislativa que atorgui als municipis la facultat d'establir un recàrrec sobre les taxes turístiques, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni. Això, indiquen des d’ECP, redundaria en un millor finançament dels serveis públics que ha de rebre la ciutadania de Cerdanyola.