La ministra de Ciència inaugura el Centre de Recerca en Agrigenòmica de la UAB
10 de juny de 2011 a les 0:00El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) és un consorci públic format pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB), al qual dóna suport el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.
El nou edifici, una construcció de nova planta amb 9.200 metres quadrats entre laboratoris, hivernacles i serveis comuns, ubicada al campus de la UAB, acollirà grups de recerca de les institucions que formen el CRAG, tots ells treballant en els àmbits de la genòmica, la biologia molecular de plantes i la genètica d’animals de granja.
La ministra de Ciència i d’Innovació, Cristina Garmendia, va lloar la trajectòria del CRAG, que en vuit anys d’existència ha demostrat la seva excel·lència, gràcies en part al seu model d’organització, el que els ha permès competir amb el millors centres del món quant "a rendiment de treball i vocació de servei". Garmendia va destacar com a gran senya d’identitat del CRAG la seva "capacitat per atraure talent internacional", una de les grans apostes recollides a la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació i que està posant l’Estat espanyol "en el centre d’interès de la comunitat científica internacional".
La rectora de la UAB, Anna Ripoll, confia en la Llei de la Ciència com a eina per "consolidar els avenços científics realitzats a l’Estat els darrers anys" i va remarcar l’esperit obert de la universitat, que surt del campus "per transferir coneixement tecnològic, científic i cultural a la societat.
Les plantes dón, en darrer terme, la base de l’alimentació dels éssers humans, però també són la base d’una gran quantitat de productes, que van des de fibres i combustibles fins a productes medicinals. En l’actualitat la genòmica ofereix noves possibilitats per afrontar els problemes de producció d’aliments i altres productes industrials. El CRAG està dirigit per Pere Puigdomènech, professor d’investigació del CSIC i expert en genètica molecular vegetal. Puigdomènech defensa la tecnologia i la recerca com a garanties "per a la sostenibilitat del planeta", fixant la solució al problema alimentari com un dels grans reptes perfectament assumibles.
El representants d’administracions i institucions assistents a l’acte van coincidir en destacar la importància del model d’organització del CRAG, on hi ha una participació conjunta de Universitats i institucions entorn d’un projecte científic transversal i multidisciplinar.
Pioners en genètica molecular a l’Estat, alguns dels grups de recerca del CRAG han participat en projectes internacionals molt emblemàtics. Els grups que s’incorporen al CRAG han estat també pioners en l’ús d’aproximacions moleculars per a la millora de plantes i animals de granja, i tenen contractes estables de col·laboració amb empreses de sector agroalimentari.