La Nit Solidària premia projectes de Càritas, una teràpia per l'alzheimer i l'actuació a una zona en guerra a Etiòpia
23 de març de 2023 a les 23:27La recaptació de la Nit Solidària de Cerdanyola es destinarà enguany a projectes de Cáritas, per a maquinària per traslladar els més de 150.000 kg d’aliments que reparteixen anualment; l’Associació de Cuidadors i Familiars de Malalts d’Alzheimer (ACFA), per a una iniciativa de teràpia amb gossos; i per a l’Associació per al Desenvolupament de la Infància a l’Àfrica (ADIA), per a un projecte de suport vital a la regió etíop de Tigray, actualment zona de guerra.
Els projectes premiats a la Nit Solidària organitzada pel Rotary Club i les entitats de cooperació de la ciutat tornava a reunir un àmplia representació del teixit social, econòmic i polític de Cerdanyola en una Nit Solidària celebrada a l’hotel Campus i que enguany s’obria amb un recordatori a la figura de Mercè Latorre, una de les ànimes de la Fundació Vicente Ferrer a Cerdanyola que va mori el passat 4 de gener.
El projecte premiat en l’àmbit social ha recaigut enguany en una de les entitats més veteranes de la població, com és Cáritas. Una de les seves voluntàries, Carme Mimó, explica que els voluntaris de Cáritas han hagut de traslladar més de 150.000 kg d’aliments aquest últim any i necessiten material perquè es pugui fer aquest trasllat amb més facilitat. Cáritas reparteix en aquests moments aliments a 300 famílies de Cerdanyola, de fet aquesta setmana s’ha repartir aquest menjar a 180 famílies en un sol dia.
La pujada de preus dels aliments ha provocat un augment de les famílies que requereixen el suport de Cáritas, cosa que fa que estudiïn la possibilitat de modificar la manera de fer el repartiment ja que s’estan generant cues que són desagradables per a les famílies.
En la categoria de projectes sociosanitaris, les entitats han distingit una iniciativa de teràpia amb gossos per a malalts d’alzheimer que impulsa l’ACFA. Una de les seves voluntàries, Carme Canalejo, explica que l’acompanyament amb gossos ajuda als malalts d’alzheimer en la recuperació de motivacions cognitives o les relacions socials. L’ACFA és una de les poques entitats que atén tant a persones malaltes com a familiars i cuidadors.
El tercer projecte premiat, en l’àmbit de cooperació, ha estat el de suport vital i primeres necessitats -mantes, aliments, reconstrucció d’espais...- que impulsa Adia a la zona del Tigray, una regió d’Etiòpia que des de novembre de 2020 està en guerra. Sonia Sánchez explica que Adia fa 25 anys que treballa al Tigray, sobretot en projectes per pal·liar la desnutrició infantil, però l’esclat de la guerra reclama ara noves prioritats de primera necessitat.
La Nit Solidària també ha reconegut el treball de tres persones de la població que han destacat al llarg dels anys per la seva tasca en favor de la comunitat i la cooperació: el coordinador de la Creu Roja, César Martínez, i dos dels impulsors del Rotary Club a Cerdanyola -a més altres iniciatives solidàries- com Encarna Cárdenas i Jaume Maranges.
El president del Rotary Club, Joaquin Gairin, remarca que la Nit Solidària té un doble objectiu. D’una banda recaptar fons i patrocinis que es destinaran íntegrament a ajudar a finançar projectes socials i d’una altra donar a conèixer la tasca d’aquestes entitats per assolir més associats, més recursos i més força per tirar endavant els seus projectes.
Gairin recorda que, des de la seva fundació a Cerdanyola al 2004, el Rotary Club ha donat suport a projectes molt diversos que van des de la recuperació de patrimoni cultural, l’àmbit de la salut, les entitats socials o el suport a les iniciatives d’emprenedoria, entre d’altres.
Per la seva banda, la tinent d’alcaldia i responsable de Benestar Social de l’Ajuntament de Cerdanyola, Pepi Rivera, posava en valor la tasca realitzada pel teixit associatiu de l’àmbit de la cooperació a la ciutat.
Rivera recorda que les maneres de demostrar la solidaritat són variades: “des de persones que la vehiculen a través d'una ONG, lliurant roba, aliments o diners, a aquelles que ofereixen el seu temps i fins i tot la seva sang per ajudar els qui ho necessiten”. La regidora subratlla que gràcies a l'ajuda enviada per aquestes entitats “s'han pogut reconstruir països víctimes de greus terratrèmols, erupcions de volcans o guerres”.
En aquest sentit, Pepi Rivera apunta que Cerdanyola és un municipi especialment afortunat per tenir una ciutadania “que s'uneix i treballa per fer una Cerdanyola cada dia millor” i amb entitats que “ens demostren que només cal un petit esforç de molts, per fer la vida una mica més fàcil a aquells que ho necessiten”.
Rivera es conjura per seguir fent des de l’Ajuntament “una aposta inequívoca per aquelles polítiques adreçades a ajudar les persones i aconseguir que “tota la població tingui cobertes les necessitats bàsiques”, cosa que admet que no sempre es pot fer amb l’agilitat desitjada i per això destaca el paper de les entitats del Tercer Sector que “sovint han sabut generar respostes immediates a les necessitats socials”.